torsdag den 19. januar 2017

Store børn på vej videre

Jeg har (næsten) fået mine to børn, inden jeg blev 30 år. (Jeg skriver næsten, for yngste kom 1½ måned efter jeg var fyldt 30). Derfor er mine børn ret store nu. Den ældste er 15 år og går i 9. klasse. Det betyder, at vi pt. er i gang med at vælge en eller anden form for ungdomsuddannelse. Altså hvad han skal lave efter 9. klasses afgangseksamen. Det er ikke helt nemt. 

Hvor jeg selv var helt sikker på, at jeg ikke skulle på gymnasiet - og havde tabt mit hjerte til et praktiksted på kontor, så har min ældste haft mere svævende tanker (og ubeslutsomhed). Det er rigtig svært at håndtere som forældre. Hvornår skal man presse lidt på og hvornår skal man bakke helt væk. Hvor meget skal man som forældre sætte sig ind i mht. valgmuligheder og skal man gennemgå det med barnet/den unge?

Der har været mange snakke i gang. Det har efteråret gået med. Før jul blev der truffet en (næsten) fast beslutning. Denne uge er så gået med uddannelsesaften på skolen og et åbent hus på et gymnasium. Det har været lærerigt og selv om det ikke har rokket ved den indledende beslutning, så var det meget godt (for mig som forælder) at se/lære alle muligheder. Plus det er rart at have set det gymnasium, hvor min ældste højst sandsynligt skal være de næste tre år fra august.

16 kommentarer:

 1. Det er nemlig bare så svært at få styr på. Og fortsætter med at være det, også efter tilmeldingen er afsendt, for tænk hvis det nu er helt forkert. Nu har du drenge, og det gør muligvis en forskel, men Donnaen gik jævnligt i selvsving helt frem til efter skolestart. Det var hårdt. For hende mest, men også for os andre faktisk.

  SvarSlet
  Svar
  1. @Fruen - der er ved at være styr på det her, men det har godt nok været en lang proces synes jeg. Mest fordi jeg selv var så sikker, så er jeg lidt famlende overfor mit eget barns usikkerhed. Kh. Birgitte

   Slet
 2. Hvor er det vildt! Jeg kan slet ikke forstå, at de virkelig bliver så store en dag.... *suk*.
  Jeg håber han træffer det rigtige valg (det gør han helt sikkert!) ❤️

  SvarSlet
  Svar
  1. @Skøreliv - ja, det er lidt vildt ;-) og ja, jeg er sikker på, at hans valg er det rigtige. Kh. Birgitte

   Slet
 3. Uh, jeg glæder mig ikke til vi skal igang eller så alligevel lidt spændende bliver det når det bliver the tweens tur. Jeg er sikker på han nok skal træffe det rigtige valg.

  SvarSlet
  Svar
  1. @Mette - jeg er også sikker på, at det går godt. Men lang proces inden man når til resultatet. Kh. Birgitte

   Slet
 4. Det er virkelig ikke nemt, synes jeg, at være forælder i den process. Den gang min ældste søn valgte Handelsgymnasiet for to år siden, var jeg som mor helt overbevist om, det var den rigtige beslutning. Det passede godt til ham og hans interesser. Når hans lillebror året efter valgte samme uddannelse, var min umiddelbare tanke, at det var helt forkert. Tænkte at det slet ikke var ham. Jeg forsøgte stille og rolig at komme med andre forslag men han stod fast. Heldigvis! Han er så glad for sin uddannelse og det går rigtig godt for ham. Jeg er glad for, at jeg ikke gjorde mere ud af få ham at ændre opfattelse. Det lyder også til at din søn har taget en beslutning og at du støtter ham i det. Jeg tænker også, at HVIS det viser sig at være forkert, så har de stadig en alder, hvor de godt kan tillade sig at 'starte forfra'. Kh Malin

  SvarSlet
  Svar
  1. @Malin - jeg er sikker på, at min søn bliver glad for sit valg. Dog har processen forud været lang og det har været underligt for mig som forælder at være på sidelinjen. Med yngste bliver det nok nemmere. Han er meget stålfast i sine beslutninger, hahaha. Kh. Birgitte

   Slet
 5. Det er en vild overgang i den alder - uanset om de vælger efterskole, gymnasium eller noget helt tredje, så er det jo i den grad starten på noget meget selvstændigt og det eneste man ønsker er jo i virkeligheden, at det bliver det gode valg - uanset valgtet! Lyder super spændende med din søn. Kram D

  SvarSlet
  Svar
  1. @Dorte - jep, det er vildt. Og underligt at ens børn nu er der i livet :-) kram B

   Slet
 6. Det er lidt sjovt som der er forskel på de unger. Teenageren her i huset (pt. 8 kl) har helt styr på både efterskolen til 10. klasse og hvad han vil bagefter. Han ved endda, hvad han vil efter gymnasiet - og sådan har det været længe. Mellemmanden ved bare at han skal i 7. klasse efter sommerferien og alt andet er ligegyldig for ham...
  Men det er vigtigt, at de vælger med hjertet og ikke lader sig påvirke af os forældre, kammerater eller medierne - også selv om det kan være svær at forstå - vi ved jo bedre:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. @Susanne - ja, der er i hvert fald stor forskel på ungerne i min søns klasse. Men det husker jeg nu også der var i min skole. Nogle havde langsigtede planer og andre var mere vævende :-) men ja, vi opfordrer også til, at han vælger det der interesserer ham mest uden hensyn til så meget andet, kh. Birgitte

   Slet
 7. Det må ikke være helt nemt at være ung i dag, jeg ville ihvertfald selv have svært ved at vælge.
  Men rart at i nu har det på plads.
  kh Rikke

  SvarSlet
  Svar
  1. @Rikke - heldigvis er der mange gode hjælpemidler, som hjemmesider og UU vejledere og lærerne, som gerne viser vejen til hvad der kunne være noget for den unge. Kh. Birgitte

   Slet
 8. Mega stor beslutning at skulle tage i den alder. Selvom ... jeg husker det ikke selv som værende vanskeligt. Måske kendte jeg bare ikke mulighederne ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. @KS- jeg husker det heller ikke så stort. Tror der er meget mere fokus på det i dag, de begynder allerede i 7. klasse med brobygning. Kh. Birgitte

   Slet

Giv mig dine tanker...