torsdag den 29. januar 2015

Det svære valg

I denne uges lokalavis, kan man læse lidt om mine holdninger til uddannelse. Der er et par år endnu, til min ældste søn skal bestemme sig (han går i 7. klasse), men jeg ved, at det fylder en del i mange hjem for tiden. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lad mig med det samme slå fast: Jeg er af den overbevisning, at uddannelse ikke er et valg. Det er en nødvendighed, hvis de unge skal gøre sig håb om et job i fremtidens Danmark eller det store udland. Så kan vi altid diskutere, om det er fair, at det skal være sådan. Ikke desto mindre, så er det de vilkår, som de unge står overfor.
Vi er kun lige kommet ind i det nye år og allerede nu, er lokalaviserne - og andre medier - fyldt med tillokkende annoncer for uddannelsesmesser, åbent hus, orienterings- møder og lister med hvilke muligheder, der findes for uddannelse.
Det store spørgsmål er - Hvad skal du lave efter 9. klasse? Det valg skal tages snart, så de unge er klar til studiestart efter sommerferien. Og der er så ufattelig mange valgmuligheder for vores unge i dag. Jeg selv er endda blevet for gammel til at have et overblik over, hvor mange muligheder der findes.
Jeg misunder ikke de unge, der skal i gang med at vælge. Jeg kan kun forestille mig, hvor svært det må være, at vælge en retning og en uddannelse i en alder af bare 15-16 år. Et valg, der gerne skulle munde ud i noget videreuddannelse og et job (indenfor et fag, som du i princippet skal beskæftige dig indenfor indtil pensionsalderen). Det er da ret skræmmende at tænke på i den alder.
Selv var jeg i 9. klasse ret usikker på, hvad jeg skulle vælge. Det eneste jeg vidste med sikkerhed var, at jeg ikke ville have en studentereksamen. Jeg orkede ikke mere matematik og »de bløde fag« som musik, idræt og billedkunst interesserede mig bare ikke. Og heldigvis pressede mine forældre mig ikke til noget, jeg ikke havde interesse for eller lyst til.
Jeg endte med at få en Højere Handelseksamen (HHX) på den lokale handelsskole. Det var ikke skidt, men i dag ville jeg ønske, at jeg havde haft mulighed for en studentereksamen, på den måde som uddannelsen er i dag. Ja, selv en 10. klasse lyder meget mere attraktiv, end dengang jeg skulle vælge.
Det er ønskeligt - og nødvendigt - at vælge en uddannelse, der både interesserer dig og som styrker dine kompetencer. Men det er heller ikke let. Så mit råd til de unge er: Dette er ikke et valg for resten af livet. Det er et skridt på en lang vej, som kan tage flere drejninger, men som i høj grad formes af dig selv. Jeg håber, du vælger med hjertet.


Læs artiklen online (med billeder) her.

4 kommentarer:

 1. Meget enig med dig. Det har vi også snakket en del om med vores store drenge, som nu begge er super glade for deres valg af hhv STX og HTX. kh D

  SvarSlet
  Svar
  1. Er glad for at du kunne lide det Dorte. Og dejligt at drengene har fundet deres hylde. Kh B

   Slet
 2. Enig, tænk at man skal træffe så store (og uoverskuelige) beslutninger i en alder af 15-16 år. Og er det mon børnene eller forældrene der træffer beslutningerne, når alt kommer til alt? Og tænk at i en del lande, fx Luxembourg hvor jeg har boet, der træffer man valget endnu tidligere!

  Jeg hoppede faktisk selv lidt rundt. Tog først 10. klasse, derefter 1,5 af HHX for at slutte med en HF. Og efter HF blev jeg bankelev (jeg skulle nok havde afsluttet HHX :-)) og den uddannelse toppede jeg ved markedsføringsøkonom uddannelsen. Gad vide om jeg er færdig? Egentlig vil jeg gerne læse videre, måske jura. Men tror aldrig at jeg gør alvor af det...

  SvarSlet
  Svar
  1. @Finurligt - jamen, jeg kan få næsten ondt i maven, på deres vegne. Noget af et pres... Jeg har selv været rundt 1 år på Handelshøjskolen, dengang jeg troede jeg skulle være cand.ling.merc :) og til august begynder jeg på ny efter-uddannelse med første fag som kommunikation... Det er ikke til at vide, hvor livet fører én hen ;) kh. B

   Slet

Giv mig dine tanker...