onsdag den 17. august 2016

Bog nr. 16 - en klassiker

Egentlig er det lidt underligt, at jeg med en bachelor i engelsk (og som følge deraf rigtig meget læsning af litteratur og i særdeleshed klassikere), at jeg så ikke har læst "To kill a mockingbird" af Harper Lee. 

For jeg læste en del på studiet og i fritiden af både britiske og amerikanske klassikere. Har f.eks pløjet mig igennem Mark Twain, Hemingway, Austen oScott Fitzgerald for bare at nævne nogle. Dog hørte det meste af det vi læste til den ældre del af klassikerne og nok derfor ikke denne. 
Så nu har jeg altså fået den læst. Endda på originalsproget - og det var godt, for der var mange slang-udtryk og amerikanske finurligheder i deres talesprog. Jeg havde måske lidt høje forventninger til bogen, men den var for mig ikke noget særligt. Den er god og den giver et godt tidsbillede, set med et barns øjne, men meget af historien stikker i flere retninger og bliver ikke rigtig samlet op på. 

Jeg ved ikke rigtig, om det er en bog, jeg vil anbefale. Hvis man er til klassikere, så har man nok allerede læst den og jeg tænker, at tiden i dag er meget anderledes end da den udkom. Så det har selvfølgelig også en del betydning. Så konklusionen må være, at det er en god bog. 

Jeg har allerede læst bog nr. 17 også, så der kommer et indlæg snart om den. Nu er jeg sikker på, at jeg når de #25booksin2016

14 kommentarer:

 1. Har hørt om bogen men ikke læst den:) Det vil jeg overveje om jeg skal. Er i gang med en go' krimi i øjeblikket og nyder den:o)

  SvarSlet
  Svar
  1. @Mette - den er lidt lang til tider, men god. Glæder mig til at høre om din krimi. Kh. Birgitte

   Slet
 2. Jeg har længe tænkt jeg skulle ha' læst den bog, særligt efter jeg læste 'Niceville'. Nu ved jeg ikke helt, om jeg skal alligevel...?

  SvarSlet
  Svar
  1. @Skøreliv - Jeg har også læst Niceville og den synes jeg var god. Prøv den, den er meget op af samme 'boldgade'. Desuden skal du prøve at læse Fødselsdagsgaven af Sue Monk Kidd. Den er også god. Kh. Birgitte

   Slet
 3. Har endnu ikke læst den, min far har læst den. Jeg skal nok også på et tidspunkt, overvejer at det skal være på originalsproget.

  SvarSlet
  Svar
  1. @Christina - jeg tror godt, du vil kunne lide den. Jeg er jo mest til originalsprog, når det kommer til klassikere. kh. Birgitte

   Slet
 4. Den bog ææælsker jeg altså bare :-) Jeg synes, den er både gribende nuttet og hjerteskærende forfærdelig. Nuttet pga barneperspektivet. Forfærdelig når man læser om de voldsomme raceforskelle. Jeg læste den også på engelsk, og du har ret; det er faktisk nærmest et must (har du læst Steinbeck?) for at få nuancerne med.
  Men jeg har ikke læst efterfølgeren endnu. Du ved, det der med om to'eren også holder.

  SvarSlet
  Svar
  1. @Fruen - nuttet? det synes jeg slet ikke ;-) men forfriskende at det er et barneperspektiv. Jeg har ikke læst Steinbeck. Skal det være en speciel titel? Min mor var ikke fan af toeren og har læst flere halvlunkne anmeldelser af den. Kh. Birgitte

   Slet
  2. Jo, jeg synes, den lille Scout er nuttet :-) Nej, ikke nogen speciel Steinbeck-titel, men de er også alle skrevet på dialekt, og da jeg læste den første (som for mit vedkommende var The Grapes of Wrath), gik der nok 50 sider, før jeg kunne læse flydende og ikke sad og tænkte 'hvad siger de? hvad siger de?'. Derefter gik det fint, men jeg kunne ikke lade være med at tænke på, hvad en oversætter gør. Det nytter jo ikke at skrive på jysk?!

   Slet
  3. @Fruen - nej, det er ikke et nemt job at være oversætter og jeg sidder nogle gange med følelsen af, at det er en virkelig dårlig én af slagsen... Meget af dybden og charmen ved en bog kan forsvinde ved en dårlig oversættelse.

   Slet
 5. Jeg var nok lidt mere vild med den bog end dig, men jeg læste den også i Alabama, hvilket giver lidt ekstra umph til oplevelsen :-D Selv i dagens Deep South er historien lidt kontroversiel, og Finch er virkelig modig at han handler som han gør! Men enig i, at plottet ikke er nær så stramt som i mange af dagens YA bøger... Til gengæld kan du sagtens springe "Go set a watchman" over - den er ikke nær så god, og skulle efter min mening ikke have været udgivet!

  SvarSlet
  Svar
  1. @Betteskov - Jeg har parkeret 'watchman' efter min mor havde læst den ;-) og ja, helt sikkert at stemningen med at sidde midt i det hjælper. Kh. Birgitte

   Slet
 6. Jeg har heller ikke læst den, og tror nu også jeg springer den over :)

  SvarSlet
  Svar
  1. @Rikke - bøger skal også kun læses af lyst (medmindre det er til studie) ;-) kh. Birgitte

   Slet

Giv mig dine tanker...