mandag den 6. juni 2016

Skal man altid ytre sin mening?

Altså, det er jo min ret. Ytringsfrihed og det der... Men jeg hælder også til 'hvis du ikke har noget pænt at sige, så lad være'.

Der var et indlæg herovre, som fik lidt tanker i gang.

Heldigvis er jeg god til at styre udenom de der indlæg på sociale medier, hvor tonen løber helt af sporet. 

For jeg har svært ved det. Jeg mener i bund og grund, at vi skal opføre os ordentligt og tale pænt. Både til og om hinanden.

Men som verden er i dag, så er det blevet nemmere at ytre sin mening. Heldigvis. Jeg ville også have det skidt med at leve i et samfund, hvor min mening ikke kunne komme til udtryk.

Det er en svær balance, for andre kan sagtens blive stødt over noget jeg siger i bedste mening. Og omvendt kan alle have en dårlig dag og få sagt noget, som man i bund og grund fortryder...   


Men - der er også noget, der hedder takt og tone. Og lige tænke, før man taler. Vi er alle forskellige og det er jo heller ikke meningen, at man ikke må ytre sin mening. Måske vi bare skal tænke over måden, vi gør det på?
13 kommentarer:

 1. Jeg tænker ihvertfald om dem der virkelig kommer med grove kommentarer mon også ville gøre det face to face. Synes det er sundt med diskussioner,men uanset om man er enig eller ej, så kan klæder det ikke nogen diskussion at være grov i mælet - synes jeg. Kram D

  SvarSlet
  Svar
  1. @Dorte - jeg er enig - tvivler også på om den noget hårde tone, jeg ser ofte, ville bliver brugt, hvis det var ansigt til ansigt. Det er måske bare nemmere, når man sidder 'bag skærmen'? Kram B

   Slet
 2. Kære Birgitte!
  Du har så evigt ret! Nu sidder jeg helt og krummer tæer, jeg ved jo, at jeg indimellem er lidt rapkæftet! Men skriver alt med kærlighed, det er jo bare ikke altid, at man måske kan se det, hvis man ikke lige kender mig... Det er ulempen ved det skrevne ord, at folk ikke altid kan se glimtet i øjet samtidig med!

  SvarSlet
  Svar
  1. @Skøreliv - det var nu ikke ment personligt på nogle. Tvivler på at nogle af mine læsere, vil være dem der sviner folk til i kommentarsporene på FB?!! Noget af det jeg har set, vil aldrig kunne være med glimt i øjet, så groft er det. Kh. Birgitte

   Slet
 3. Det burde altså være muligt at være uenig, uden at det bliver grimt. Men kan man ikke finde ud af at ytre sin uenighed uden at skrive/tale grimt, synes jeg egentlig bare, man skal holde sin mund :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. @Fruen - Amen! og helt som jeg mener det... og tænker nogle gange, om vedkommende egentlig får det bedre, ved at lave en 'sviner'? kh. Birgitte

   Slet
 4. Giver Fruen ret i, at det burde være muligt at sige sin mening uden at gøre det på en grim måde. Problemet er jo nok, at det skrevne ord ikke kan høres, altså tonen det 'skrives' siges med kan ikke høres og det skaber nok en del misforståelser, tænker jeg. For er enig med Dorte i, at en god diskussion ansigt til ansigt er jo sund nok. Og som skøreliv skriver så kan man jo nemlig ikke se glimtet i øjet online og det kan derfor blive misforstået. Når vi er på blogkurser med MS Bloggen får vi undervisning i det med kommentarere. Vi taler også meget med vores børn om det herhjemme. Faktisk har begge vores børn en meget bedre online tone end mange voksne. Det tænker jeg faktisk de fleste børn og unge har i dag. Det er den lidt ældre generation der ikke helt forstår det der online kommentar m.m.

  SvarSlet
  Svar
  1. @Mette - jeg tror det kommer an på hvilke børn. Jeg har set kommentarer, der er helt ude af proportioner hos klassekammerater både i yngste og ældstes (4. og 8. klassetrin). Der er dog stor fokus på emnet i skolen, så vi kan håbe de opfører sig bedre som voksne. Kh. Birgitte

   Slet
 5. Mit svar på spørgsmålet i din overskrift, er nej. Hvis ikke jeg har noget konstruktivt at byde ind med, vil jeg gerne lade være med at kaste mig ud i en diskussion (og ja, jeg fejler også nogle gange når følelserne tager over, men jeg gør mit bedste for at lade være). Og derudover må jeg sige, at hele dit indlæg om at 'tale pænt' kan jeg til fulde tilslutte mig. Godt skrevet. Tak. Kh. Liv

  SvarSlet
  Svar
  1. @Liv - tusind tak for din ros. Kender udmærket det med at følelserne løber af med én og så får man sagt noget knap så konstruktivt. Men derfra til at skrive det til (næsten helt) fremmede på f.eks. FB - der er alligevel langt for mig. Kh. Birgitte

   Slet
 6. Altså privat synes jeg faktisk nogen gange at man skal, selvom det bliver rodet og ikke så pænt til at begynde med. Ikke at man skal sige grimme ting til hinanden, men jeg synes mange gange, jeg har oplevet, at der ender med at komme noget godt ud af, at få taget hul på en snak, selvom man ikke til en start evner at gøre det på en hel god måde og ikke helt selv kan gennemskue, hvad problemet er. Det er ikke det, du mener, det ved jeg godt ;-) Jeg kom bare til at tænke på det :-)

  KH Lisbet

  SvarSlet
  Svar
  1. @Lisbet - jo, man skal nogle gange, men man skal gøre det ansigt til ansigt og ikke i en tråd på FB ;-) eller på IG osv. Og man skal heller ikke holde sin mening tilbage, men derfor kan man godt overveje ordvalget inden man flyver til tasterne ;-) forstod din pointe. Kh. Birgitte

   Slet

Giv mig dine tanker...