tirsdag den 8. november 2016

Reklame og tilbud

Nu vi taler om det med reklame og bloggen, så har jeg længe tænkt over dette indlæg. Jeg læser en del rundt omkring på andre blogs om det med gaver, betaling for indlæg og affiliate links og jeg har stor respekt omkring folk, der lever af deres blog. De fleste er ikke meget for at afsløre, hvad de tjener på at være blogger (der er dog undtagelser, som f.eks.her)  og egentlig synes jeg, det må være deres egen sag, om de deler.

Jeg synes dog, det er vigtigt at være åben omkring det med (skjult) reklame. Eller... for mig er det vigtigt. Jeg er på ingen måde fuldtidsblogger eller har intention om at leve af bloggen. Dermed ikke sagt, at det ikke er flatterende som blogger at blive kontaktet af firmaer, der har fundet bloggen. Det man blot skal huske er, at bloggeren skal svare skat af produkter, der modtages mod aftale om at skrive reklameindlæg. Desuden skal der også svares skat af honorarer.

En gang imellem får jeg mails med tilbud om gaver, reklame eller sponsorerede indlæg til bloggen. Det er ikke noget, jeg svømmer i. Langt fra. De fleste tilbud har været i form af modtagelse af produkt mod at skrive et indlæg om det på bloggen. Enkelte gange har det været tilbud om et produkt til test, men ikke betinget af, at det nævnes på bloggen. 


Nogle gange får jeg også mails, om jeg vil nævne en sag på bloggen, uden at modtage produkter eller penge for det. Det har jeg bla. gjort her, da jeg vurderede sagen vigtig. 

Andre gange får jeg tilbud, som jeg virkelig må sige nej tak til. I år har jeg f.eks. fået følgende tilbud:

 1. Få tilsendt et produkt, teste det og skrive en anmeldelse på XX antal ord. Anmeldelse skal være positiv overfor produktet og indeholde X antal links (uden betaling, men produktet er gratis tilsendt).
 2. Få penge for at skrive et indlæg om et givent mærke dametøj (honorar).
 3. Nævne en salgskampagne for et givent mærke børnetøj (uden betaling).
 4. Få tilsendt et produkt og skrive et indlæg om det (med min egen mening. Uden betaling, men med produkt tilsendt gratis).    
Den sidste variant er den mest almindelige. Det er også den, jeg oftest siger ja tak til. Jeg tror på et langvarigt samarbejde betaler sig bedst for både blogger og firmaet. Jeg har derfor altid vægtet mit samarbejde med Lahme.dk højt.

Jeg er faktisk ret selektiv og siger hellere nej tak én gang for meget, trods jeg ikke vader rundt i tilbud (vi snakker under et tilbud om måneden). Jeg ønsker kun at skrive reklame for noget, jeg står inde for. Hvis det klumper sig op med reklameindlæg eller jeg har travlt, så siger jeg også nej tak. Jeg vil hellere bruge sparsom fritid på almindelige indlæg til bloggen.

I bloggens begyndelse var jeg knap så kritisk, men efter jeg har læst dette indlæg, så gider jeg altså ikke arbejde gratis. Derfor sagde jeg nej tak til ovenstående nr. 1. Tilbuddet om at få et produkt til test og skulle skrive positivt og med mange links om det, trykkede virkelig på min integritet. Jeg har på ingen måde lyst til at være påtvunget en positiv tilgang til produktet, samt linke flere gange (4) i samme indlæg. 

Så hvorfor sagde jeg så nej tak til nr. 2 - tilbuddet om at få honorar mod at skrive indlæg om et tøjmærke? Det gjorde jeg, fordi mærket ikke er et, jeg normalt går i. Jeg vil ikke reklamere på bloggen for noget, som jeg ikke engang selv går i. 


Det samme gør sig gældende for tilbud nr. 3, hvor tøjet måske nok rammer min målgruppe, men mine børn går kun ganske lidt i det og igen - så er der igen det med at arbejde gratis. Jeg låner gerne min blog ud til visse ting, men det skal ligesom være lidt i tråd med, hvad jeg ellers skriver om.

Det med produkter og test har jeg gode erfaringer med. Det ved dem, som har læst med længe på bloggen. Der er bare nogle gange, som nr. 4, hvor produkterne ikke rammer ned i hvad bloggen handler om - og så siger jeg nej tak. 

Jeg kunne jo have valgt slet ikke at bruge bloggen til reklame. Dog er jeg ret vild med at kunne støtte gode sager og iværksættere, teste produkter og lave nye madretter og ellers have sjov med at lave anbefalinger og (selvbetalte) give-aways. Så engang imellem vil der (stadig) være sponsorerede indlæg eller reklame her på bloggen.  

14 kommentarer:

 1. Hvor er det dejligt, at du ved, præcis hvad du vil gå med til :-).
  Jeg er ikke fan af reklameindslag af nogen art (så det er en smule tragikomisk at jeg har flirtet med tanken om BD), og jeg reklamerer (ha-ha...) faktisk meget larmende omkring denne 'non-reklame-tolerance-politik' på min 'om-side'.
  Men jeg synes at en blog er bloggerens, og ikke læsernes, så derfor er det bare dejligt, at der er så mange forskellige typer blogs rundt omkring herinde; nogle med mange reklamer og affiliatelinks, og nogle med knapt så mange... Jeg holder meget af at komme her hos dig, Birgitte :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. @Skøreliv - det har taget mig nogle år, at komme hen til min standpunkter omkring emnet. Så bare rolig, der er plads til at skifte mening - og så skifte mening igen ;-) hahaha... Og tak, jeg er glad for at du læser med og kommenterer så ofte :-) kram B

   Slet
 2. Du har en skøn blog, Birgitte og som du ved er jeg bestemt heller ikke imod hverken spons eller reklame. At de færreste af os starter med at blogge for at få nogen økonomisk vinding er én ting, men når man så over tid har bygget en ret velfungerende platform op, som man både bruger og har brugt tid og kræfter på, så synes jeg faktisk det er helt ok, at man får en gevinst ud af det uagtet om det er i form af "likes", reklameindtægter, bogudgivelser, omtaler eller hvad det nu engang måtte udmunde sig i. Kram herfra

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Dorte - og i lige måde :-) og jeg er helt enig med dig. Vi bloggere skal ikke sælge os selv for billigt - vi har en værdi (selv om den nogle gange er mest symbolsk). Kram B

   Slet
 3. Jeg viste slet ikke du lavede reklame engang imellem:) jeg arbejdede et års tid for et firma, hvor jeg skrev mange sponsorede indlæg. Jeg fik et fast beløb for hvert, så det var dejligt nemt at betale skat af. Jeg arbejder også for Biogen som Blogger på deres platform. Da jeg er førtidspensionist grundet sclerosen, har jeg selvfølgelig undersøgt alle regler om betalte indlæg, skat og det hele. Julia Lahme hjalp lidt til med info dengang vi havde hende som underviser hos Biogen. Jeg synes det er fint folk lever af deres blogge. I England og USA er blogs kæmpestore. Tænker resten af Europa følger trenden på et tidspunkt:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo Mette - det er blot længe siden ;-) og de indlæg fra i år er markeret øverst, så man kan se, at det er reklame... så måske har du bare sprunget dem over, hahaha... Fedt at du har haft en fast aftale med honorar og at det kan gå sammen med din pension. Kh. Birgitte

   Slet
 4. Jeg synes det er helt fantastisk med 'alle' dem der kan leve af sin blog, og jeg synes det er helt fint hvis man kan tjene lidt ekstra på den en gang imellem. Der er selvfølgelig også noget af en ros at få, og du kan være stolt over at overhoved blive kontaktet! Udover det, synes jeg at du har en fed tilgang til det og den måde du gør det på, føles meget ærlig! Når det fylder så lidt som det gør på lige din blog, ødelægger det ikke noget for mig som læser!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Malin - jeg har brugt lang tid på at lande på de holdninger, jeg beskriver (og måske gør det, at jeg aldrig mere bliver kontaktet, hahahaha). Det har for mig givet ro i maven, at være stærk nok til ikke at falde for 'smiger' og sige ja til alt. Tak for ros af bloggen, er glad for at du læser med og kommenterer så ofte. Kh. Birgitte

   Slet
 5. Jeg er dybt forarget over bloggere, der får penge eller gaver for at skrive indlæg ;-) Og det er i hvert fald ikke fordi jeg ALDRIG selv er blevet tilbudt så meget som en daddel :-D Eller, måske er det faktisk ikke helt sandt. Et par gange har jeg fået tilsendt bøger mod at anmelde dem på forhandlerens side, ikke på min egen blog.
  Det er efter min mening helt fint, populære bloggere kan få noget ud af deres store benarbejde, men det er en fin balance at skrive noget interessant og gøre producenterne glade. Der er et par eksempler på blogs, hvor sponsoraterne har taget overhånd, og jeg tror læserne er lynhurtige til at smutte hvis de mærker det. Tror du har fat i den lange ende når du skriver, det skal være i tråd med hvad du ellers skriver om. For hvis du lige pludselig begyndte at anmelde kedeldragter eller kantslibere tror jeg ikke det ville trække læsere til ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh bøger Betteskov, det er jeg lidt misundelig på ;-) og hvad med det der biograf noget, var det ikke også en spons? Kedeldragter siger du... tja, lige nu kunne jeg godt bruge en foret én af slagsen, godt nok koldt i DK. Men alvorlig talt, tak for ros og jeg er glad for at du læser med. Kh. Birgitte

   Slet
  2. Ved nærmere eftertanke gad jeg egentlig godt læse en anmeldelse af kedeldragter alligevel :-D Kunne faktisk være ret sjovt at læse nogle bloggere skrive udenfor de felter, de normalt betræder.
   Bøger er også noget af det bedste, man kan få. Da ebogs-læsere var nye i DK væltede de nærmest ind, nu er de nok lidt sværere at hapse ;-) Og jo, jeg fik da egentlig en stribe biografbilletter, men det var til lokalavisen og uafhængigt af blog - men en supernice opgave at være filmanmelder! Det gjorde jeg gerne igen :-)

   Slet
  3. Jamen, så mangler vi bare, at der melder sig én på banen, der vil sponsoreret en kedeldragt ;-) men ja, det er også lidt fedt at læse om noget atypisk. Kh. Birgitte

   Slet
 6. Det lyder somom at du har en rigtig sund holdning til det.
  Så bare fortsæt som du plejer, det falder ihvertfald, godt i min smag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Rikke - jeg holder samme stil, indtil jeg får en ny holdning, hahaha. Kh. Birgitte

   Slet

Giv mig dine tanker...