lørdag den 5. marts 2016

Hvad er Vestegnen?

I dette indlæg spurgte Mette meget fornuftigt, hvad Vestegnen egentlig er... For når man ikke bor i Københavns-området, kan det være lidt mere 'fuzzy', hvilke kommuner, der egentlig er Vestegnen.

Jeg har googlet Wiki og fundet denne definition:

Vestegnen (eller Den københavnske vestegn) er en betegnelse for den del af det tidligere Københavns Amt, der ligger vest for København. Normalt defineres området som bestående af kommunerne RødovreHvidovreGlostrupBrøndbyAlbertslundVallensbækIshøjGreve og Høje-Taastrup. Med andre ord dækker området byerne omkring de stationer på S-banen, der ligger på linjerne mod Høje Taastrup og Køge, og som ligger indenfor det forhenværende Københavns Amt. Der findes dog ingen officiel definition af dette og de omfattede kommuner er til tider afhængig af konteksten.
Fælles for de nævnte kommuner (bortset fra Vallensbæk Kommune) er, at de i lange perioder har været ledet af socialdemokratiske borgmestre – i flere tilfælde med absolut flertal i kommunalbestyrelsenI kommunerne omfattet af det tidligere Vestegnsamarbejde 
(HvidovreGlostrupBrøndbyAlbertslundVallensbækIshøj og Høje-Taastrup) bor ca. 211.000 mennesker, hvoraf ca. 19 % har en anden etnisk baggrund end dansk. Det er over dobbelt så højt som landsgennemsnittet på 9 %. 

På mit kort fra Kortkartellet, ser Vestegnen sådan her ud:
Vil I vide mere om Vestegnens muligheder og attraktioner, så har jeg i denne uges lokalavis skrevet et indlæg om det. Du kan læse det online her eller nedenfor:
Sidste år fik jeg en mail fra en kvinde, der hedder Dorthe. Hun skulle have besøg af familien fra Jylland og Fyn. De plejede at besøge hinanden hvert år og nu skulle de komme til Dorthe. Hun ville gerne vise familien Vestegnen, i stedet for at tage dem ind til København, men var usikker på, hvad der var at se herude. Jeg sendte hende en masse eksempler på aktiviteter, som de kunne lave sammen og steder de kunne besøge. Jeg er ret sikker på, at de havde en god oplevelse med de lokale aktiviteter.
Faktisk kunne jeg bare have sendt Dorthe i retning af Visit Vestegnens hjemmeside for at søge inspiration til hendes familiebesøg. Den er nemlig fyldt med gode idéer til, hvad man kan bruge tiden på Vestegnen til. Der er flere gode forslag til alle årstider. Og samtidig kan vi alle blive klogere på vores område. Jeg vidste f.eks. ikke, at skøjtebaner er en del af aktiviteterne i området. Eller hvor jeg kunne finde teater, legeland eller et koldkrigs-center på Vestvolden.
Visit Vestegnen er her i januar måned udkommet med en ny brochure. Du kan også besøge deres hjemmeside www.visitvestegnen.dk
I brochuren (og på hjemmesiden) er der virkelig mange gode forslag til alle mulige aktiviteter. Brochuren og hjemmesiden er tænkt som en guide til både os lokale og til turister - med formålet at inspirere til gode oplevelser på Vestegnen.
Så måske har du brug for inspiration til nye turmål eller måske er du nysgerrig på dit eget område? Leder du efter oplevelser i natur og i kultur, eller måske efter et sted, hvor du kan lære mere om Vestegnens lokalhistorie - så kan Visit Vestegnen hjælpe. Der er også inspiration til overnatningsmuligheder og lokale spisesteder - og der er idéer til oplevelser i naturen, både i skov og på stranden, plus forslag til cykel- og vandreture. Der er virkelig et stort og bredt udvalg med gode idéer til, hvad der er at se og lave på Vestegnen.
Klik ind på hjemmesiden eller få brochuren på Ishøj Turistbureau (måske har dit lokale bibliotek den endda også) - og find inspiration til næste gang du skal have gæster. Eller måske finder du inspiration til nye aktiviteter, du selv kan lave. Alene eller med familien.

Vestegnen har nemlig meget mere at byde på end de fleste ved. Det er jeg også ret sikker på, jeg har skrevet et par gange i mine andre indlæg. God fornøjelse derude.

12 kommentarer:

 1. Jeg vidste slet ikke, at Hvidovre var en del af Vestegnen! Der kan man bare se, så blev jeg så klog idag også :-). Jeg havde en skøn cykeltur med Mellemste Pode i sommers, hvor vi cyklede hjemme fra Frederiksberg langs volden og til Brøndby strand (og tilbage igen, selvf., ellers sad vi nok derude endnu ;-)), det var en skøn og anbefalelsesværdig tur!
  God weekend, Birgitte!!

  SvarSlet
  Svar
  1. @Skøreliv - lige om lidt kommer der en supercykelsti ved Brøndby Strand, så den kan være noget for jer at prøve ;-) men ja, det er skønt at cykle herude. Håber I har haft en dejlig weekend. Kh. Birgitte

   Slet
 2. Jeg har faktisk brugt siden nogle gange, eftersom jeg er tilflytter fra Nørrebro og ikke vidste en fløjtende fis om Vestegnen.
  Men Koldkrigsmuseum, den havde jeg vist overset. Jeg må ind og lure igen, nu er vejret jo snart til at komme ud og omkring...

  SvarSlet
  Svar
  1. @Københavnerhjerte - åh det lyder dejligt at du bruger siden... Museet har min far og kæresten 'testet' og det var ret godt. Håber du og drengene når derude en dag. Kh. Birgitte

   Slet
 3. Tusind tak for info, Birgitte:o) Så er jeg kommet en del på vestegnen i min barndom:) Min mor havde en veninde i Abertslund. Ha' en dejlig søndag:)

  SvarSlet
  Svar
  1. @Mette - Albertslund er også dejlig. Håber det uopklarede det hele :-) og fortsat god søndag (selv om der ikke er meget tilbage). Kh. Birgitte

   Slet
 4. Sikke et skønt indlæg. Sådan kender jeg også Vestegnen fra egne oplevelser. I medierne fylder Brønby-tilhængere og indvandrere dog mest - synes jeg. Og det er da lidt ærgerligt når nu der er så mange flere facetter, muligheder og mennesker i området også.

  SvarSlet
  Svar
  1. @Liv - Ja, Brøndby og ghetto tror jeg er det udbredte billede. Det er bla. det jeg er ansat af avisen til at skrive om (altså, at vi er meget andet end det). God søndag. Kh. Birgitte

   Slet
 5. Herlev er også Vestegn, når man ser på kultur, foreningsliv, samarbejder, infrastruktur osv.

  Ballerup og Gladsaxe er også ind imellem til diskussion...

  SvarSlet
  Svar
  1. @Maja - Herlev er meget lig Skovlunde, som igen er meget lig Glostrup... så ja, grænserne kan absolut være til debat. Jeg trækker bare linjen, hvor mit kort siger det ;-) kh. Birgitte

   Slet
 6. Selvom jeg har boet i jyske provinsbyer de sidste 12 (!) år, har vi ingen steder boet så tæt på et skønt område, som i årene i Rødovre. Jeg har gået SÅ mange ture ved Damhussøen og på damhusengen. Boede næsten lige ved siden af. Det var virkelig skønt.
  Kh Lisbet

  SvarSlet
  Svar
  1. @Lisbet - der er virkelig også meget smukt derude :-) det må have været skønt at bo der. Kh. Birgitte

   Slet

Giv mig dine tanker...