torsdag den 8. december 2016

Jul og traditioner - og lidt om gamle dage på Vestegnen

Her er ugens indlæg fra lokalavisen. Du kan se det online her. Eller læs videre:

Lige om lidt så er det jul. Altså, vi er jo allerede i december og dermed i juletiden. Julen og dens mange aftaler er skudt i gang og mange børn og voksne er så småt i stemning på en af de dejligste måneder på året.

Hvert år er det sådan, at julens altid tidlige ankomst kommer bag på mig, når vi er i november måned. I år har jeg dog for første gang i ret mange år glædet mig til december og de mange traditioner. For alene tanken om de hyggelige stunder vi skal igennem denne måned, gør mig glad.

I min familie har vi mange traditioner omkring december, advent og jul. Mange af dem har vi haft gennem generationer. Andre har vi fundet på hen ad årene og beholdt - nemlig dem, som lige passede os.

Her er lidt om, hvad traditionen byder på for mig: Hjemmelavet konfekt. Min mor sørger for, at der bliver indkøbt marcipan, nougat, chokolade mv. og så indtager børnene og jeg køkkenet med min far. Det gjorde jeg også selv som barn og nu er traditionen ført videre med mine egne unger.

En anden fast tradition: Indkøb af vores juletræ hos spejdernes lokale juletræssalg. Her laver vi ofte også vores egen juledekoration. Det koster lidt mere for træet, men til gengæld støtter vi de lokale foreninger. Desuden byder traditionen: Vi pynter op enten den første søndag i advent eller den 1. december, alt efter hvad det passer. Vi har rigtig meget julepynt, fordi der også er tradition i vores familie med hjemmelavet pynt. Det betyder, at vi skifter lidt ud fra år til år, da det hele ikke kan komme op på samme tid.

Hvad vi ellers traditionelt skal i julemåneden: Vi er i løbet af december som regel i kirke til gudstjeneste. Vi nyder de forskellige tilbud om julemarkeder på Vestegnen. Vi bruger juletiden som en hyggelig anledning til at støtte de lokale erhvervsdrivende ved at gøre de fleste juleindkøb i de lokale shopping centre. Vi sætter lys op på altanen (uden at gå helt over gevind).

Som familie pakker vi os om os selv, men husker alligevel at være noget for andre og hjælpe hinanden. Sådan oplever jeg, at mange familier har det på Vestegnen i denne måned. Så om man holder jul eller ej, så er december en helt speciel tid på Vestegnen.... Og så fik jeg sidste uge en mail fra TV2 Lorry, der skrev, at de havde lavet en samling Vilde Historier om episoder på Vestegnen (det der hedder Kap. 1). De er faktisk ret vilde. Bla. den om da svensken udplyndrede Brøndbyøster og Danmarks største togkatastrofe. Se dem lige her.


8 kommentarer:

 1. Lyder som nogle virkelig dejlige og hyggelige traditioner I har i familien. Kram D

  SvarSlet
 2. Sikke en masse hygge og skønne juletrationer :)

  SvarSlet
 3. Sikke dejlige traditioner i har. Synes det er vildt hyggeligt at i har hjemmelavet julepynt... Laver i så rent faktisk nyt hvert år, lidt ala i skolen med en klippedag ?
  kh Rikke

  SvarSlet
  Svar
  1. @Rikke - nej, vi laver ikke mere efter min morfar døde. Før det så klippede vi (drengene og jeg) gerne med ham én dag i december. Som barn klippede min bror og jeg med ham, helt op til voksenalderen. Kh. Birgitte

   Slet

Giv mig dine tanker...