torsdag den 14. juli 2016

Søvnvinduer

Jeg kan ikke huske, hvor det var jeg først læste om begrebet 'søvnvindue'. Men for mig er det den tid jeg har, fra jeg er træt og let kan falde i søvn. Det er i almindelige hverdage typisk mellem kl. 21.30 -22.30. Den tid, hvor jeg er godt træt og lytter efter kroppens signaler og går i seng. 

Hvis jeg mister mit søvnvindue, så ender jeg med ikke at kunne falde i søvn, før jeg har vendt og drejet mig flere timer (eller hvad der føles som flere timer). Som sidste uge, hvor jeg faldt i søvn på sofaen i et kvarters tid og derfor missede søvnvinduet. For da jeg vågnede og gik i seng, var jeg alligevel blevet så vågen, at jeg havde svært ved at falde i søvn igen.

Al det der med dårlig søvn har stået på i noget tid nu. Nogle gange går det godt (som i weekenden). Andre dage er det helt ad h... til. 

Jeg savner en stabil lang periode med god søvn. Jeg ved, det kan lade sig gøre, for jeg mærkede det i ferien. At jeg kunne sove tungt og længe uden opvågninger midt på natten/tidlig morgen. 

Alt i alt handler det meget om at lytte til min krop og benytte søvnvinduet. Det er bare ikke altid så let... 


8 kommentarer:

 1. Øv, der er godt nok mange der døjer med søvnen. Jeg har perioder hvor jeg vågner midt i natten og ikke kan falde søvn igen. Mega irriterende! Jeg har også perioder hvor jeg har så mange idéer og projekter i mit hoved og ikke kan finde 'sluk-knappen'. Tit og ofte får jeg styr på mange ting i disse perioder, men føj, hvor er det udmattende. Men oftest, er jeg en af de få heldige der falder i søvn lige så snart jeg lægger hovedet på puden :-) Jeg håber, at du snart kan få en stabil søvnperiode igen. Tror du ikke, du har brug for noget ferie? ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. @Malin - jo jeg trænger bestemt til ferie - og heldigvis kommer den om en uges tid. For blot et år siden var jeg også en af de heldige, der bare sov uden problemer. Denne periode har bare taget hårdt på mig, hårdere end jeg har ville indse og når først søvnen er berørt, så ved jeg den er gal... Kh. Birgitte

   Slet
 2. Jeg har siden barn sovet elendigt. Men egentlig er det så nok ikke helt elendigt for jeg har jo levet med det altid:) Jeg sover on and off og sådan er det bare. Jo mere aktiv jeg så er om dagen, hvis jeg ikke har sovet, jo mindre træt føler jeg mig:) Søvn er overvuderet er jeg sikker på:o) Men håber for dig, at du lærer at bruge dit søvnvindue:) både manden min og vores børn sover godt så det er bare mig:o)

  SvarSlet
  Svar
  1. @Mette - det er vildt så længe du har sovet dårligt. Og du lever med det ;) men dejligt at resten af familien kan sove godt. Kh

   Slet
 3. Sådan et søvnvindue skal jeg ha mig. Kan det fås i Silvan? Jem & Fix?!
  Nej. Det lyder altså fornuftigt nok med at lytte til kroppens signaler og huske de gode sovevaner. Så det er nok der jeg skal starte, selvom den med Silvan lyder nemmere.

  SvarSlet
  Svar
  1. @Liv - jeg ville ønske at det kunne fås i Silvan. Så havde jeg købt et godt et af slagsen ;) kh Birgitte

   Slet
 4. Jeg har også store problemer med nattesøvnen, efter min omgang med en stress sygemelding, så er det ligesom om at søvnen aldrig blev normal. Det føles ikke somom man er udhvilet om morgenen, så måske skal jeg også finde mit søvn vindue :)

  SvarSlet
  Svar
  1. @Rikke - jeg tror også, det er eftervirkninger af det stress jeg mærkede for alvor i vinter... Jeg håber, jeg kan få det tilbage til normal. Nu er jeg i det mindste begyndt at sove 'igennem' igen de fleste dage. kh. Birgitte

   Slet

Giv mig dine tanker...