lørdag den 14. marts 2015

Skal vi dele?

I onsdags handlede min blog i avisen om dele-økonomi. Det er noget, der ligger mit hjerte nært og jeg håber, det breder sig mere rundt i landet. Kender I til dele-økonomi og benytter I jer af det?


Forleden læste jeg lidt om dele-økonomi. Konceptet er ikke nyt for mig, da jeg en del år har arbejdet indenfor miljø og genanvendelse. Dele-økonomi handler i sin enkelthed om, at vi skal blive bedre til at genbruge de ressourcer vi har. At vi som privatpersoner deler, lejer og køber ting og tjenester med og af hinanden. Der findes allerede fine byttemarkeder på Vestegnen og mange mennesker er ved at varme op til idéen om at genbruge det, som intet fejler. Altså at lade andre få glæde af det, de ikke selv længere har brug for/vil have. På den måde kan vi spare penge og mindske forbruget af ressourcerne.

Mange tager skridtet videre og nøjes ikke med at bytte med andre. Der har længe skudt forskellige dele-bil ordninger op omkring på Vestegnen og ordninger med samkørsel er også på vej frem. Det er med til at skabe fællesskaber på tværs af samfundet og samtidig godt for den enkeltes økonomi.

Jeg er selv ret fanatisk med ikke at smide brugbare ting væk. Jeg er modstander af køb og smid-væk tanken. Jeg kan få det helt dårligt, når jeg hører om folk, der smider brugbare ting i brændbart containeren.

Selv er jeg heldig, at vi har en aflåst storskraldgård, hvor der også er et genbrugsrum til ting, som man ønsker skal gå videre til andre beboere. Her kan man være heldig at finde masser af gode ting. Jeg kender flere, som er lidt fikse på fingrene og har »fået« flere møbler fra genbrug, sat dem i stand og haft glæde af dem i flere år. Selv har jeg f.eks. haft et sofabord, som blev købt meget billigt på et loppemarked, malet og strammet efter og som fungerede i flere år.

Meget af mit tøj bliver også givet videre til veninder eller familie. Jeg har byttet tøj med nogle og én gang givet et halvt køkken væk. Jeg har beholdt min gamle cykel som reservecykel, hvis jeg skulle punktere. Jeg har haft min farmor og farfars 40 år gamle spisebord med tilhørende stole stående, indtil jeg skulle flytte og det gik videre til min kusine, som stod for at skulle flytte hjemmefra. Det eneste, der blev gjort ved sættet, var en ombetrækning af sæderne på stolene.

Jeg håber, at dele-økonomi bider sig fast på Vestegnen. Jeg gad nemlig godt, hvis der en dag blev mulighed for at låne værktøj eller symaskine i min boligforening. Eller at der fulgte en dame med symaskinen, som gad lægge mine bukser op, for jeg kan nemlig slet ikke selv sy. Det ville bare være lykken!

Se artiklen online her.

2 kommentarer:

Giv mig dine tanker...