torsdag den 23. oktober 2014

Gæsteblogger #4 - Du kan kigge i skraldespanden efter mine kosttilskud…

Så er jeg klar med gæsteblogger #4 - Den skønne Maria, som er virkelig beundringsværdig og som tit får formuleret dybe tanker på den helt rigtige måde (som jeg ikke kan). Jeg håber, du får lyst til at stikke en tur forbi hendes blog :-)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Forleden dag kommenterede jeg på Birgittes indlæg omkosttilskud, og som du kan læse herunder, er det noget der ligger mig på sinde. Så at få muligheden for at være gæsteblogger er jeg meget beæret over, og jeg håber, at I vil få lidt ud af alle mine tanker…

I mange år, og særligt i de år hvor mine to piger var helt små, var jeg en flittig gæst hos vores lokale helsekostforretning. Hvad jeg ikke har slæbt hjem, efter ekspedientens, naboens, damebladets eller venindens gode råd; af vitaminpiller i alle farver og størrelser, nok til et helt alfabet. Probiotiske bakterier i alle konsistenser, pulvere, dråber, kapsler og drys. Alt sammen i jagten på ”det sunde liv” og ikke mindst at komme de fordømte snotnæser til livs.

Og mellem os, så kan jeg koge alt det ned til tre ting, som er det eneste som jeg rent faktisk har oplevet en effekt med: First of all – ”Kräuterblut”. Det er et urtebaseret flydende jerntilskud, som er et af de eneste produkter, som jeg kan optage. Og nu ligger landet sådan, at både jeg og pigerne ligger i den lave ende på den konto, så det tager vi hele vinterhalvåret.

Hertil kan jeg lægge C-vitamin pulveret Mega C. Jeg synes, at det er nemmest (og billigst) med pulver, når man, som vi, tager det i store doser. Vi tager det ved infektioner, men i så store mængder som 1 gram hver 2-3 timer, og det forkorter helt klart infektionstiden (er du interesseret, kan du læse mere her Helsenyt eller i bogen ”The Vitamin Cure” af Campbell og Saul).

Det sidste, som jeg nu har bestilt hjem i halvlitersflasker fra England, er urtetinkturen Echinacea – rød solhat. Produktet er efterhånden almindelig kendt i Danmark, men jeg har endnu ikke fundet nogen steder, hvor de bruger sorten smalbladet solhat, (echinacea angustifolia), som er den mest potente. Planen er i fremtiden, at  jeg skal dyrke den hjemme, så jeg også her kan spare nogle (mange!) kroner.

Når der er infektion under optræk eller på retur, tager vi også dét i noget større mængder, end det anbefales på de danske bagsider (1 dråbe pr. kg kropsvægt hver 1-2 time, når infektionen topper, og ellers fordelt på to-tre doser pr. dag – og for tiden bare en dosis om morgenen, fordi den første stribe efterårsforkølelser allerede har ramt matriklen.

Og jeg har supergode erfaringer med lige præcis den plante. De aktive stoffer i planten går ind og stimulere produktionen af hvide blodlegemer der bekæmper infektion, og derfor er den velegnet til at tage under alle typer af infektion. Jeg bruger den f.eks. også, hvis nogen har redet sig et grimt sår eller øjenbetændelse (indvortes).

Og det fører mig videre til det med planterne. For det er jo egentlig det, som jeg gerne ville skrive om. Dét der er mit hjertebarn. Men også det kræver en lille indledning; jeg stødte på et tidspunkt på en dansk non-profit undersøgelse af folks daglige vitaminindtag i forhold til sygdomsrate, og det viser sig, at folk der tager vitaminer i alle regnbuens farver bliver præcis lige så syge, af de samme ting, som folk der ikke tager vitaminer… Oh my…

Nu er jeg ikke på en personlig mission for at tage livet af alle danske helsekostbutikker, men jeg krummer sgu’ tæer, når jeg står i køen og høre ekspedienten, med dollartegn i øjnene, love guld og grønne skove om dette eller hint produkts indhold af mineraler eller optagelse af kalium og selen. Og endnu mere fordi jeg ved præcis hvordan det er, at stå der og ikke ane sine levende råd og være villig til at bruge sin sidste krone i håbet om, at det netop er dette vidundermiddel vil fjerne den ophobede dårlige samvittighed over alt for mange barnsyg-dage!

Men det gør det ikke… For kroppens mulighed for optagelse af alle disse pulvere og piller er virkelig ringe i forhold til at få de virksomme stoffer gennem kosten. Og ja, jeg ved sgu’ godt, at det kan være svært at få dækket hele kostpyramiden (og så kan vi diskutere indholdet i den pyramide, men det må blive en anden gang) på en helt almindelig tirsdag. Men jeg har fundet en løsning der virker for mig. En løsning som jeg tror fuldt og fast på og som tusindvis af kvinder har gjort sig gode erfaringer med: ”Nourishing Herbal Infusions” – som på bedste dansk kan oversættes til ”nærende urtebryg”.

Det er ikke urte-te. Det er en kraftig dosis urter (30 g tørret urt til 1 l kogende vand) der trækker mindst 4 timer og hellere natten over. Bliver siet om morgen og drukket i løbet af dagen. Det træder i stedet for vand, sodavand, saft og te, eller hvad du nu ellers plejer at drikke. Jeg roterer mellem fem urter: brændenælde, lindeblomst, rødkløver, kulsukkerblade og havrestrå (sidstnævnte er svær at finde i Danmark, men tjek links nederst).
Med urteinfusionerne får jeg dækket behovet for mineraler og vitaminer, plus at de enkelte planter hver især er udvalgt efter deres gode egenskaber som forebyggende mod kræft, hæmme inflammation, hormonelt stimulerende, god for led og knogler (og her kunne jeg fortsætte med endnu et langt indlæg, men læs i stedet med her: Nourishing herbal infusions.

Jeg er inspireret af den amerikanske urteguru Susun Weed, hvis fornemmeste opgave i livet er at genindføre urtemedicin som folkets medicin. Altid gratis, altid til rådighed, lige uden for din dør. Ingen dyre mellemled, og er du interesseret så tag at besøg hendes website, hun er et omvandrende leksikon af viden om planter, urter og ernæring.

Hun har virkelig åbnet mine øjne for, præcis hvor mange penge, vi kaster hovedløst ud i skraldespanden efter kosttilskud der ikke virker. Og samtidigt hvor stor en ressource der gror lige uden for min hoveddør. Jeg indrømmer gerne, at jeg nok er mere end almindeligt interesseret i planternes helbredende egenskaber, og mine køkkenskabe og hylder bugner af urtetinkturer lavet på planter, som jeg møder på min vej… Men det er i sandhed et skatkammer, for den der har nøglen!

Du er velkommen til at besøge min have og følge min rejse!

Grønne hilsener

Maria Lisette,


Links:
Du kan være heldig at købe havrestrå hos Herbal Salvation
Læs mere om Susun Weeds arbejde her: www.susunweed.com

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Giv mig dine tanker...