torsdag den 9. oktober 2014

Gæsteblogger #2 - Pengetræet i haven

Så er der tid til endnu en gæsteblogger - denne gang er det skønne Cecilia, som har bloggen vivaestbella.blogspot.dk. Det er en rigtig fin blog, som jeg synes du skal besøge. Jeg har desuden været heldig at møde Cecilia irl og hun er mindst lige så hyggelig og sød, som man fornemmer fra bloggen. Så mine damer og herrer - tag godt imod Cecilia.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Et gæsteindlæg – det er ikke hver dag man får lov til det. Og det er jo heller ikke fordi jeg har en stor blog, med mange læsere. Men nu har Birgitte spurgt om jeg ville skrive lidt om noget helt bestemt her hos hende. Og det vil jeg sørme gerne.
Og hvad er det helt bestemte – jooooo – det er et spil. Til børn mellem 5-8 år – og nu er min ældste jo 8, og den yngste 5, så det er jo perfekt. Grund nummer to er, at det er mig, der står for spillet, inde i Danske Bank, hvor det er udviklet – så det vil jeg gerne tale om alle de steder jeg får taletid.
Hvor heldigt er det, at have et job hvor en af de ting jeg står for, er et helt program for børn og unge, der handler om at øge forståelsen for (privat)økonomi. Jeg synes det er vigtigt at børn forstår hvor heldige de er, OG at de kan klare sig selv, når de bliver voksne. Og vel at mærke uden at skulle en tur i Luksusfælden og have desperate sidste øjebliks-feber-redninger af Jan Swyrtz og den nye i klassen Carsten Linnemann.
Mine piger er vilde med det, spillet, that is, – også selvom jeg egentlig ikke bruger nogen tid på at få dem til at spille det (jeg er så gammeldags, at jeg egentlig har det lidt stramt med ipads – og al den digitalisering de børn indgår i. Men…. det er bare mig). Når det nu skal være at de skal spille (og det skal det åbenbart) så er jeg glad for, at det er det, de spiller. Og det er jo en vigtig sag – at få lært de unger noget virkelighed omkring brugen af penge. Og at man skal spare op før man fx kan rejse til San Francisco (en diskussion og lærdom, der lige nu får en del opmærksomhed hjemme hos os, da vi rejser i efterårsferien).
Nå, men til det, det handler om; Spillet hedder Pengeby. I Pengeby vælger man en figur, dreng eller pige, og derefter bevæger man sig rundt i et farverigt univers (’Pengeby’), der har til formål at lære børn basale elementer såsom hvor penge kommer fra, at midler er begrænsede, opsparing, prioritering er nødvendigt etc. Børnene tjener Pengeby-penge ved at udføre forskellige opgaver for Borgmesteren i Pengeby, og penge kan derefter bruges på at ”købe” ting såsom legetøj, udklædning, tøj og deslige i Karens butik. Spillet er helt fri for kommercielt indhold, gratis at downloade og gratis at spille. Jeg synes jo selvsagt at selve spillet er super godt (og Danish Internet Award er vel enige, siden de nominerede det til en pris i år), og det udfordrer og uddanner børn i koncepterne penge og privatøkonomi med leg som indgangsvinkel. Spillet er udviklet af Danske Bank og kan hentes både på iOs og Android. 
Nå, men det var det fra mig. Jeg synes bare, at I skulle prøve det – hvis jeres børn er i den alder.
Kærlig hilsen 
Cecilia

4 kommentarer:

 1. Det lyder godt, det vil jeg straks hente... Jeg voksede ikke op med noget godt forhold til penge, så det har jeg kæmpet meget med som voksen. Jeg håber dog, at bare det at vi har opmærksomhed på at det er vigtigt, giver os mulighed for at hjælpe dem på vej...
  Kh Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. @Maria - jeg voksede op med stor fokus - og skulle fremvise budget før jeg kunne flytte hjemmefra. Jeg er derfor stor tilhænger af initiativet og prøver at lære mine unger at have et fornuftigt forhold til penge. Synes app'en er et godt supplement, trods min ældste er udenfor målgruppen :-)

   Slet
 2. Det lyder som en virkelig god ide. Altså det med at lære sine børn at lægge et budget. Jeg har altid mest været vant til, at hvis jeg ikke havde flere penge... så havde mor.... (og egentlig ikke fordi mine forældre var styrtende rige, men det var bare sådan det var - forkælet ville nogen sige, men det er mere bare et udtryk for misforstået omsorg tror jeg).
  Alrune på 9 år sad og spillede det lidt igår og virkede fint underholdt. Nu må vi se om hun vælger den igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. @Hyldemorshave - har svaret på din kommentar, men opdager nu, at den åbenbart ikke er blevet udgivet (har store problemer med min mobil for tiden)... Som barn havde vi ikke mange penge, så vi skulle altid spare op. før vi kunne få noget. Ikke at jeg opfattede det som, at vi var fattige (men det var vi nok i en let grad).
   Mine unger fik lov at bruge 3/4 år på at spare op til et LEGO Black Pearl skib. De købte det sammen og var virkelig gode til at spare deres penge sammen. Tror det lærte dem meget!

   Slet

Giv mig dine tanker...