onsdag den 21. marts 2018

Ghettoer og belastede områder

I sidste uge var dette indlæg i Lokalavisen. Jeg havde faktisk skrevet det, inden regeringen fremlagde deres nye ghetto-plan udspil. Den udlagde yderligere et område på Vestegnen, som 'særligt belastet'. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg har det svært med alle de her prædikater og 'skære alle over én kam'... Nå, men indlægget fra avisen kommer også her:
For tiden er der meget snak i medierne om ghettoer. Regeringen barsler med forskellige udspil for at afskaffe ghettoer. En opgørelse fra december 2017 viser, at der på Vestegnen er to ghetto-områder (begge områder er beliggende i Høje-Taastrup Kommune).

Ghettoer er i øvrigt i Danmark defineret som »fysisk sammenhængende almen boligafdeling, som opfylder fem kriterier«. De kriterier handler bla. om sammensætningen af mennesker uden for arbejdsmarkedet, antal mennesker uden uddannelse og antal med ikke-vestlig baggrund. Der er desuden en grænse omkring indkomst og procentdel kriminalitet.

For nogle vil dette måske komme som en overraskelse. Altså at vi har ghetto-områder. For andre vil det måske være sådan, at man ikke kan genkende sit eget boligområde i beskrivelsen af »belastet område« eller »ghetto«. Det er så underligt at læse i avisen, at Vestegnen er et belastet område. Det er svært at acceptere, at andre har den opfattelse af steder og områder, hvor vi bor og arbejder.

Til gengæld skal vi ikke lukke øjnene for, at vi har nogle udfordringer på Vestegnen - ghetto eller ej. Nogle ting som gør at visse boligområder godt nok ikke er klassificeret som ghetto, men som netop er belastede af den ene eller anden grund. Heldigvis er der masser af tiltag på Vestegnen, for at ændre de problemstillinger vi har i nogle boligområder. Selv om der kun er to ghetto-områder på Vestegnen, så er det jo ikke ønskværdigt, at der skal komme flere.

Brand- og politi kadetterne er gode eksempler på, hvordan man f.eks. kan arbejde med unge fra de belastede områder. Junior kadet ordningen er et rollemodels projekt, som bla. hjælper med at styrke de unges tro på sig selv. Det er også med til at fastholde et positivt forhold mellem unge og myndighederne. Jeg har selv overværet en af disse kåringer af unge kadetter. Det var virkelig en stor dag. Både for dem selv, men i høj grad også for deres familie, som var virkelig stolte af, at de er en del af de nye kadetter.

Det er i høj grad vigtigt, at fokus sker med en positiv indstilling og et ønske om at ændre på tingene. Ofte er det ikke viljen der mangler, men at parterne taler forbi hinanden. Eller at de bliver påvirket af mediebilledet. Jeg håber, at vi i fremtiden vil se gode initiativer som ovenstående rundt omkring i alle boligområder. Hvem ved, måske er Vestegnen slet ikke på ghetto-listen næste gang den bliver præsenteret?!!



2 kommentarer:

  1. Regeringens udspil får mig bare til at tænke hvor skal folk så bo, og de ting der kobles på med rettigheder syntes jeg ikke er ok i et retsamfund, desuden så vil resursestærke jo netop ikke flytte ind hvis de derved bliver til anden rangs borger... og regeringen vil da så vidt jeg har forstået netop have resursestærke folk ind.

    Jeg tror tiltag som kadetter og andre der indtager folk er langt bedre, for lad helt ærligt det jo et fåtal der laver problemerne for flertallet. ... selv hvis det var tæt på 100% på offentlig ydelse.

    SvarSlet
    Svar
    1. @Min servicehund - helt enig, det er så få der er problemet og ødelægger det for alle andre. Kh. Birgitte

      Slet

Giv mig dine tanker...