onsdag den 6. november 2019

Jeg har valgt at stoppe... (noget om shopping)

I disse klima tider... ej faktisk er det ikke kun på grund af klimaet, at jeg har valgt at stoppe med at købe nyt tøj. Faktisk heller ikke af økonomiske grunde (selv om det er en rar side-effekt).

Da sommerferien var ovre, tog jeg et godt kig i mit skab. Jeg fjernede to store poser fyldt med ting, som jeg nok aldrig ville kunne passe igen (jeg får jo ikke smidt 10 kilo inden jul). Jeg giver alt mit tøj til andre, som tager, hvad de kan bruge. Resten bliver lagt til genbrug. Derudover så gennemgik jeg alt det andet tøj for at se, hvilke nye kombinationer jeg kunne få øje på. 

Jeg har stadig meget tøj i skabet. Og jeg er nu langsomt begyndt at vælge til og fra. Tøj som jeg ikke føler mig tilpas i, eller som jeg er lidt tvivlende på, får én chance til. Derefter er det "vind eller forsvind". F.eks. har jeg lige haft en tunika af ældre dato på. Den har ligget i bunden af skuffen i 3/4 år. Jeg tog den på i søndags og da dagen var omme, så vidste jeg helt bestemt, at den ikke havde plads i min garderobe i fremtiden.

Med andre ting kan jeg finde gamle eller nye kombinationer, som jeg nyder at have på. Jeg har ikke specifik vinter/sommer garderobe, men bruger meget lag på lag om vinteren. Selvfølgelig er bikinien ikke aktuel lige nu. Og jeg har lige fundet mit uld-tøj frem igen, efter kulden har holdt sit indtog. Samtidig har jeg truffet valg om, at hvis der kommer hul i tøjet, så bliver det repareret - hvis det altså er muligt. Ellers bliver det smidt til genbrug eller jeg vælger at leve med 'fejlen'.

Så! Jeg har ikke købt tøj siden 11. august. Det lyder måske ikke som særlig lang tid for nogle, men for mig er det ret stort. Jeg har samtidig heller ikke kigget på tøj. Jeg har simpelthen haft lyst til at stoppe lidt op i forbrugsfesten og bruge det, som jeg allerede har. 

Det er dog en sandhed med modifikationer - det med ikke at have købt noget. For jeg har besluttet mig for at købe, hvis jeg mangler noget - ligesom sidst jeg holdt shoppe-stop. Så da jeg i oktober fandt ud af, at et par lange løbetights nok ikke slog til med løb flere gange om ugen, så købte jeg et par til. Det par jeg havde i skuffen har nok 7 år på bagen, men de fejler ikke noget. Jeg vasker bare ikke mere end én gang om ugen og så kan de ikke altid nå at tørre inden næste tur. 

Jeg glæder mig til at se, hvor længe jeg kan køre med det eksisterende tøj. Glæden ved at få nyt tøj er der jo stadig, men til gengæld så har jeg både jul og fødselsdag indenfor rækkevidde. Jeg har også et par gavekort liggende, som kan bruges, hvis shoppe-trangen bliver helt slem. 


4 kommentarer:

 1. Det lyder rigtig fornuftigt, særligt det med at give videre af det fine, der ikke bruges :D K lavede et blogindlæg om det samme, bare til børn, i søndags og det er altid noget der får smilet frem på mig :D Jeg gør det selv, når jeg får taget mig sammen, og pt kunne skabet godt klare en oprydning. For jeg er ikke selv den store shopper hvad angår tøj, ikke af princip som sådan (om end med al den klimafokus, er det da åbenbart smart), men bare generelt - dog er der et par enkelte fejlkøb derinde og t-shirts, der er for forvaskede, og et par ting med små huller, de kunne godt få en tur i genbrugscontaineren i H&M der genbruger grimt stof til nyt tøj :D Så tak for reminder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Søde A - selv tak for reminder. Jeg kan lære af dig mht. ikke at være den store shopper ;-) og undskyld det virkelig sene svar. Kh. Birgitte

   Slet
 2. Jeg ryddede også gevaldigt ud da jeg skulle flytte. Jeg tror det blev til over 5 sække med tøj jeg aldrig brugte. Meget endda nyindkøbt og aldrig brugt, købt med gode intentioner, men glemt i det hinsides jeg kalder mit klædeskab. Meget af det fik min mor, resten røg til genbrug. Så nu har jeg en IKEA malm kommode til det hele og så lidt lange trøjer og jakker i min søns klædeskab. Jeg kom frem til at jeg blev nødt til at indse hvad jeg brugte og hvad jeg aldrig kom til at bruge igen. Det var super rart. Nu kan jeg åbne skuffen og tage hvad end op og vide det 100% jeg er tilpas i og gider at gå i. Jeg er så også meget praktisk på det område. Har 12 par ens strømper, 9 par ens t-shirts i varierende farver og 4 sorte par bukser. Til gengæld har jeg knækket min kurve i forhold til at købe tøj og så rent faktisk returnere det. Det var mit store problem inden jeg flyttede, jeg smed det i skabet og tænkte jeg nok skal få det brugt en eller anden dag. Ak nej. Nå det blev langt, fedt du har holdt det siden den 11 august. Jeg har også droslet ned her, men er langt fra shoppestop. Måske det skal være et nytårsforsæt? :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Rijah - hvor vildt at du har så lidt tøj. Det tror jeg aldrig, at jeg kommer ned på. Alene fordi jeg både bruger bukser, kjole og nederdele :-) men fedt at du kun har ting, som gør dig tilpas. det arbejder jeg meget videre på. I weekenden havde jeg et par grå bukser på, som sidder virkelig pænt på mig. Men de føles bare ikke rare. Så tror de ryger i bunken bag i skabet. Hvis jeg ikke har savnet dem i løbet af 6 mdr., så ryger det videre. Og beklager den lidt lange svartid :-) life you know... kh. Birgitte

   Slet

Giv mig dine tanker...