tirsdag den 2. april 2019

Undgå madspild

Sidste uges indlæg i lokalavisen var lidt atypisk. Alligevel synes jeg, det var relevant nok til at komme i avisen.
Denne uges indlæg handler om noget, som jeg (vist) ikke har skrevet om i avisen før. Det er et emne, som betyder meget for mig. Det er også noget, som jeg bruger en del tid på i mit private liv. Nemlig madspild! Jeg bruger temmelig meget krudt på at undgå det. Jeg prøver at blive mester i kunsten at få vores indkøb brugt. Men også, at det mad vi laver bliver spist op.

Det med at bruge alt, hvad der er købt ind kræver en del planlægning. Det kræver, at jeg laver madplaner. At jeg bruger tid på opskriftsøgning, Det kræver faktisk også en del fantasi.

Personligt får jeg næsten ondt i hjertet af at skulle smide mad ud. Jeg synes bare ikke om tanken med, at smide noget ud som sagtens kan spises og intet fejler. Når jeg har lavet en portion mad, så er der oftest noget til rest. I min husholdning bliver det spist over de næste par dage. Hvis jeg ved, det ikke er tilfældet bliver resten frosset ned til en anden dag. Vi holder såkaldte »restedage« (de kan også gå under dæknavnet »buffet«), hvor der er forskellige retter fra fryseren at vælge imellem.

Det er en lettelse for mig på travle dage at kunne nøjes med at tage mad ud af fryseren, som blot skal varmes. Derfor fryser jeg oftest resterne. Før i tiden brugte jeg dem til frokost, men lige nu er jeg et sted med en rigtig god og billig kantine. Så hvis resterne skal bruges, gemmes de i køleskabet og spises over de næste par dage.

Det sparer egentlig også en del penge at organisere og minimere madspild. For rigtig mange butikker har mulighed for rabat ved større indkøb. Og skal man bruge et halvt blomkål den ene dag, ja hvad gør man så med den anden halvdel? Det er her, planlægningen kommer ind i billedet.

Der er desuden kommet rigtig mange gode initiativer til at minimere madspild og til at hjælpe andre, som måske har lidt knappe ressourcer. Jeg er vild med at mange butikker giver overskudsmad væk eller er tilmeldt forskellige ordninger, hvor det kan købes til billige penge. Det hjælper både med at minimere madspild, samtidig med at dem med knappe midler får mulighed for at få mere for pengene.


Jeg håber, at det stigende fokus på at undgå madspild vil hjælpe både min egen og andres pengepung, men også i høj grad vores klimaforbrug.


2 kommentarer:

Giv mig dine tanker...