torsdag den 26. februar 2015

Den lille dyt

Jeg har skrevet et indlæg til avisen om min lille bil - en luksus i hverdagen. 

Du kan se indlægget online her. Eller læs det nedenfor:


I denne måned runder min bil et skarpt hjørne. Den fylder nemlig 1 år. Et år, siden den blev leveret og min hverdag på mange måder blev vendt på hoved - igen. Det er ikke den første bil, jeg har ejet i mit liv. Den bliver nok heller ikke den sidste. Dog er denne bil den første bil, jeg har haft fra sprit-ny. Lige direkte fra fabrikken. Og det er på mange måder en overdreven luksus. Ud over selve det at eje en bil, som i sig selv er en kæmpe luksus. En til tider unødvendig en af slagsen, men andre gange en absolut fordel.

Mine forældre har aldrig haft bil. De vurderede det ikke-nødvendigt, fordi vi boede på Vestegnen. Fordi vi var tæt på familie, venner, skole, butikker osv. Det betød, at jeg ret hurtigt blev fortrolig med s-tog-nettet og i det hele taget, hurtigt lærte hvordan den kollektive trafik fungerede. Den kollektive trafik og vores cykler var den primære transport. Jeg lærte alle cykelstier i området at kende. Lærte hvordan jeg fandt hjem. Hvornår det var smart at cykle langs Vestvolden for at undgå for meget regn og rusk. Og fandt ud af, hvilke byer, man ikke skulle bevæge sig ud på vejene, men blive på stisystemet. Derfor var en af de første apps jeg fik på min første smartphone også Rejseplanen. Den app er stadig guld værd for mig.

I dag kører jeg bil. Men ikke hver dag og ikke til hvert sted, jeg skal hen. For her på Vestegnen er der faktisk ikke langt til handlemulighed, mit arbejde eller min familie og venner. Derfor skammer jeg mig næsten også over at bruge bilen til de meget små ture. For det ligger så dybt i mig, at man skal kunne transportere sig nemt og hurtigt via kollektiv transport - og desuden også tage hensyn til miljøet. Det sagt, så er bilen jo dejlig at have. Især når det er koldt, regnfuldt og mørkt. Det er en dejlig fornemmelse, at kunne sætte sig ud i bilen og ikke tænke på regntøj, cykellygter og vanter. For ikke at tale om den tid, jeg nogle gange sparer.

Det er altid en afvejning for mig, hvilket valg jeg vælger. Bilen, cyklen, gåben eller den kollektive trafik. Jeg synes, jeg skylder den kollektive trafik at bruge den, netop fordi den virker her på Vestegnen. Der er mange mulighed for god, billig, miljøvenlig transport. Derfor er bilen både min dejlige luksus, men også min total overflods-luksus.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Giv mig dine tanker...