torsdag den 23. januar 2014

Madskolen i Bolivia

Jeg elsker mad. Det er ingen hemmelighed. Og jeg siger gerne ja, til at teste alverdens produkter (især hvis det er nogle, jeg kan proppe i hovedet). Dette indlæg handler dog ikke om test - men det handler om mad! Og det gode initiativ, som skal støttes. 
Jeg er blevet kontaktet herfra, om jeg havde lyst til at fortælle om et nyt projekt i Bolivia. Det er sådan, at udviklingsorganisationen Ibis har startet en madskole - og landets første gourmetrestaurant - i samarbejde med Claus Meyer. Siden april 2013 har man uddannet sårbare unge mellem 18 og 28 år til kokke, tjenere og iværksættere på byens foreløbigt eneste (efter international målestok) ambitiøse restaurant, Gustu. Bolivia har en stærk lokal madkultur, der lige nu er forsømt til fordel for billigere, næringsfattigere amerikansk mad. Derfor har man fra Ibis og Claus Meyers side kunnet se et kæmpe og nærliggende udviklingspotentiale, der får folk til at mødes, udvikles og næres ved det gode måltid. 

Om projektet
I foråret 2013 åbnede en nyskabende restaurant i La Paz. Restauranten og Madskolen ligger i naturlig forlængelse af hinanden og bygger på den samme filosofi. Til sammen udgør de GUSTU, der på det oprindelige sprog, quechua, betyder ’smag’.
Ved at bruge lokale råvarer og skabe nye varianter af bolivianske egnsretter er restauranten et fyrtårn, der skal få bolivianerne til at genvinde smagen for deres egne madtraditioner. Importerede fødevarer og fastfood har skubbet de gamle køkkendyder i baggrunden. Kan de genfindes, er der et enormt potentiale for, at gastronomien kan hjælpe Bolivias udvikling godt på vej. På sigt skal restauranten skabe et overskud, der kan investeres i lignende sociale virksomheder.
Forbilledet er NOMA, og Claus Meyer har lagt den gastronomiske profil i samarbejde med to af Danmarks bedste kokke, Kamilla Seidler og Michelangelo Cestari. De to er taget til Bolivia for at styre restauranten.
Ikke kun for eliten
Selvom restaurant Gustu er en fin restaurant, er det madskolens erklærede formål, at genetablere et bredt kendskab til traditionel boliviansk madkultur og dens rigdomme. Melting Pot Bolivia, en fond der blev startet til formålet af IBIS og Claus Meyer, har som sin overordnede idé at udforske, om man kan ”bekæmpe fattigdom med velsmag som våben.” Derfor får eleverne også hjælp til at etablere selvstændige virksomheder, når de er færdige på skolen, så de på længere sigt kan skabe jobs, udvikling og være ambassadører for det gode måltid.
Om Bolivia og maden
Bolivia er Sydamerikas fattigste land, der på trods af et frodigt klima og en rig kultur er præget af ungdomsarbejdsløshed, sult og fattigdom. Mens 26% af befolkningen – svarende til to millioner mennesker - lider af sult, er 34% af de unge arbejdsløse, og der er behov for at skabe 400.000 jobs om året for at imødekomme befolkningens behov for uddannelse, sundhed og retten til et godt liv.
Vil du gøre noget?…
Madskolen i Bolivia har brug for flere venner. Det er nemlig omkostningsfyldt at drive en madskole, og derfor kan du hjælpe ved at fortælle om madskolen på din blog og linke til hjemmesiden: madskolenibolivia.dk


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Giv mig dine tanker...