torsdag den 10. oktober 2013

Spiser du rester?

Jeg er et rigtigt madøre. Jeg kan spise hvad som helst. Og jeg spiser relativt store mængder for min størrelse (og køn) at være. Jeg spiser også (stort set) altid op.

Jeg HADER at smide mad ud. Jeg synes, det er et kæmpe spild, både økonomisk og ressourcemæssigt. Sådan har jeg altid haft det. Man er vel ikke barn af fattig-80'erne for ingenting. Af samme grund laver jeg madplaner, køber så vidt muligt kun det jeg skal bruge - eller propper fryseren med overskydende mad.

Jeg indrømmer, at jeg er lidt overdreven, når det kommer til at 'genbruge' madrester og/eller fryse dem. Til gengæld redder alle resterne fint aftensmaden, på de dage, hvor tiden er knap pga. fritidsinteresser, møder osv.

Forleden lavede jeg en portion boller, som ikke blev helt så gode. Jeg synes, de smager lidt af gær. Men jeg kan ikke få mig selv til at smide dem ud. Tænk nu hvis... Eller måske vil de smage bedre efter en tur i fryseren/ovnen. Jamen, inderst inde ved jeg godt, at jeg bare burde drøne dem ud, men altså...

Jeg så engang min veninde smide en (godt nok lille) rest kødsovs i skraldespanden. Jeg nåede ikke engang at stoppe hende. Men var virkelig chokeret over, at hun kunne finde på det. Det eneste jeg tænkte på, var alle de muligheder, der var med den rest (pizza-fyld, pitabrød-fyld, pizzasnegle-fyld, nem aftensmad til 1 person osv.).

Hos mig bliver de fleste grøntsager kogt sammen og blendet til suppe, når de begynder at blive lidt slatne/rynkede. Kødsovs og gryderetter ryger lige i fryseren til en anden god gang. Jeg laver croutoner af rugbrødsrester, ellers kommer det også i fryseren sammen med pålæg, der ikke er blevet spist. Gammel frugt bliver brugt i kage/boller eller skåret ud i tern til drys på yoghurt (men det er sjældent, der er rester af frugt, da det jo kan tit kan købes stykvis).  

Desuden har vi omdøbt 'rester' til 'buffet'. Der er nemlig tit flere bøtter med forskellige retter på bordet, lige til at vælge ens favorit på dagen og varme i mikroovnen.

Der ER penge at spare på at bruge ens rester mere hensigtsmæssigt. En rest steg kan jo sagtens blive spist som pålæg. En rest lasagne er tit bedre dagen efter. Og så er der jo tiden, man sparer. Noget som børnefamilier ikke har for meget af. Så det er bare om at komme i gang!

Mangler du inspiration: Der findes en hjemmeside, der omhandler stop af madspild. Du kan se deres gode råd her. Desuden findes der en del kogebøger med gode råd til at bruge samme råvarer over flere dage.

6 kommentarer:

 1. Hvor er du sej!!! På det her område kunne jeg klart blive bedre. Og ja, en lasagne er altid bedre dagen efter, utroligt nok!

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv spiser vi sjældent det samme 2 dage i træk. Det gider jeg ikke så tit. Så fryseren er en god løsning for mig. Ellers kan jeg sagtens finde på at have en rest stående et par dage i køleskabet...

   Slet
 2. DEt er megasejt, at du er så god til at bruge rester. Jeg gemmer altid, men får sjældent resterne spist. Ret pinligt, faktisk - for det skærer virkelig også mig i hjertet at smide mad ud. Og bliver så gal på mig selv, hvis jeg først opdager/kommer i tanker om mad, før det er blevet dårligt. Jeg strammer op nu. Basta.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det skal bare i fryseren med det samme ;-) så finder du en dag ud af, hvor du skal bruge det.
   Jeg er også god til at spise rester til frokost (især i weekenden), da jeg ikke er den store rugbrødsfan.

   Slet
 3. Jeg har det akkurat ligesom dig, der kan gå helt sport i at finde på noget kreativt, man kan bruge det til - og så er jeg heller ikke bange for at spise noget, der er gået et par dage over hysteri-datoen uden på (;

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Anne - det med datoerne er jeg heller ikke hysterisk med ;-)

   Slet

Giv mig dine tanker...