onsdag den 18. september 2019

Større udvalg af vegetarmad?

Sidste uge var dette indlæg i Lokalavisen - online her. Det handler om udbud af vegetar-mad på Vestegnen...

Jeg er ikke vegetar eller veganer. Jeg er en helt almindelig kød-spiser. Jeg er nok meget gennemsnitlig. Jeg har ikke brug for at få kød hver dag. Jeg vælger gerne bøffen fra til fordel for fisk eller kylling. Og jeg holder gerne kødfrie dage.

Jeg tror aldrig, at jeg kan blive sådan fuldblods-vegetar. Jeg er simpelthen for kræsen med bønner, quinoa, perlebyg, kikærter og tofu. Måske er det, fordi jeg ikke er vokset op med de alternativer. Da jeg var barn kom grøntsager ud af en frostpose eller bestod af agurk, tomat og kinakål. Nu svømmer markedet over med både gryn, linser og grøntsager. Der er rigeligt at vælge imellem.

Men jeg har alligevel svært ved at vænne mig til alle de nye grønne alternativer. Jeg er ikke så grøntsags-forskrækket, men der er alligevel også en del grønt, som jeg ikke spiser. Sådan noget som fennikel, glaskål og artiskok. Slet og ret fordi jeg ikke bryder mig om det.
Jeg er heldig at have adgang til en kantine, som er virkelig god til at lave forskellige vegetar tilbud og skønne salater. Jeg spiser dem også - det er herigennem, jeg har fundet ud af, hvad jeg godt kan lide - og hvad jeg virkelig ikke er fan af.

Jeg kan godt finde på at vælge vegetar alternativ, når jeg skal spise ude. Vegetar pizza kan ofte være virkelig lækkert. Desuden er de fleste salater super smagfulde - også uden fisk eller kød i. En god pastaret kan sagtens være uden kød. Og det indiske køkken, som jeg jo er stor fan af, byder på flere dejlige vegetariske alternativer.

Jeg har for nyligt læst, at der på Vestegnen ikke var mange vegetariske eller veganske alternativer, når man skulle ud og spise. Både udvalget på menukortet hos eksisterende restauranter, men også nye 100% vegetariske restauranter er åbenbart ret lille på Vestegnen. Der er selvfølgelig et stort udbud af alle slags køkkener i København, men jeg tror nu også, at det store udbud vil sprede sig til Vestegnen. Det er helt sikker svært for »rene« vegetar-restauranter at finde fodfæste, men jeg tror, at tiden efterhånden er moden til det.

Der skal jo være noget for alle - og derfor håber jeg også, at eksisterende restauranter og caféer på Vestegnen vil inkludere flere vegetariske og veganske retter i deres menukort. For det kunne jo også være en inspiration for os kødspisere til en gang imellem at droppe kødet og vælge et grønt alternativ.


4 kommentarer:

 1. Jeg er helt ligedan og vil have i pose og sæk - både bøffer og falafler er velkomne her, førstnævnte har jeg dog skåret ned på for miljøets skyld, ligesom oksefars også kun købes en 3-5 x årligt til bolognese eller mexcimad, hvor jeg ikke vil undværer det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tænker også, at en større andel grøntsager iht. årstiden er fint. Og et større (og mere lækkert) udbud af vegetariske elementer på menukortene rundt omkring er ønskværdigt. Kh. Birgitte

   Slet
 2. Dette har store betydning, da det drejer sig om den enkeltes adfærd og KONSEKVENSEN FOR PLANETENS MILJØ!!

  “..the production of meat and dairy products has an inordinate impact on the
  environment.
  It is not widely understood how much more energy, land, water, and other resources are required to produce animal foods versus plant foods! In California, for example, it takes roughly 25 gallons of water to produce a pound of lettuce tomatoes, potatoes or wheat; 49 gallons for apples; 815 gallons for chicken;
  1,630 gallons for pork; and a whopping 5,214 gallons of water for a pound of beef!
  You would save more water by not eating a pound of California beef than you would by not showering for six months!!”

  Om dette, skrev den engelske avis: The Guardian, 31. maj 2018

  “Avoiding meat and dairy products is the single biggest way to reduce your
  environmental impact on the planet, according to the scientists behind the
  most comprehensive analysis to date of the damage farming does to the planet.”

  SvarSlet
  Svar
  1. @Kenneth - indlægget handler nu mest om udbuddet af vegetar/veganer på Vestegnen, men jeg forstår din kommentar. Der kan dog læses flere ting ind i alle data og jeg har flere steder set, at den største miljøbelastning er, at vi får børn. Så hvis vi stoppede med et barn, ville miljøet helt klart forbedres. Ligesom dine kilder viser at kød og mejeri produkter er de største syndere. Under alle omstændigheder så er det at gøre lidt, trods alt bedre end intet. Mvh. Birgitte

   Slet

Giv mig dine tanker...