onsdag den 14. december 2011

Kan du dit komma?

Når man nu slet ikke er i tvivl om, at det man gør er det rigtige, så kan det være noget underligt, at få af vide på jobbet, at man sætter sine kommaer forkert!

Altså, jeg troede, at man gerne måtte sætte 'grammatisk' komma og kun det! Men tingene er åbenbart sværere end jeg troede - og jeg citerer derfor:

Dansk Sprognævn om komma
Hovedprincipperne for kommatering er som følger:


1. Der sættes komma i opremsninger

 • Han købte sild, ost og mælk.


2. Der sættes komma ved selvstændige sætningsdele (forklarende og præciserende tilføjelser)

 • Endelig nåede vi frem, trætte og glade. • Peter Nielsen, anfører for FCK, lover sejr i returkampen. • Peter Nielsen, der er anfører for FCK, lover sejr i returkampen.


3. Der sættes komma mellem helsætninger og mellem sideordnede ledsætninger

 • Vinden peb, og tordenen rullede. • At vinden peb, og at tordenen rullede, var ikke til at tage fejl af.


4. Der kan sættes komma foran ledsætninger

 • Jeg ved at han er klog eller Jeg ved, at han er klog. • Jeg sætter mine kommaer som jeg vil eller Jeg sætter mine kommaer, som jeg vil. • Kender du pigen der står i baren? eller Kender du pigen, der står i baren?


5. Der sættes komma efter ledsætninger

 • Hvis bygningen forlades efter kl. 18, skal porten låses. • Jeg sætter mine kommaer som jeg vil, og gider ikke høre mere vrøvl eller (jf. regel 4) • Jeg sætter mine kommaer, som jeg vil, og gider ikke høre mere vrøvl. • Pigen der står i baren, er min søster eller (jf. regel 4) Pigen, der står i baren, er min søster.


Sprognævnet anbefaler at man undlader at benytte regel 4 om komma foran ledsætninger, dvs. at man som hovedregel undlader at sætte komma foran at, der, som og hv-ord (hvem, hvad, hvilken, hvornår, hvorfor osv.) samt underordningskonjunktioner som når, da og hvis.

 

Ok så - jeg tror aldrig, jeg kommer til at sætte komma foran og. Det strider altså imod alt, hvad jeg har lært i skolen! Jeg kan ikke få mig selv til det! Korrekt eller ej... Jeg har også svært ved regel nr. 4. Det ser så forkert ud i mine øjne, at udelade kommaet.

Men regler er jo regler - og jeg skal skrive korrekt. Og lære mine børn at skrive korrekt. Så må hellere sætte mig lidt ind i tingene. Heldigvis har jeg jo bloggen - der kan jeg udfolde mig, som jeg vil. Sætte mit komma, som jeg vil - så at sige ;-) Ha! Tag den, Dansk Sprognævn!

 

Vil du teste dine egne kommaer, så er det her  (det er ikke helt nemt)

- der er også en stavetest her, hvis det skulle være :-)

 

Og så kun for sjov - og fordi jeg nu kan (kunne som barn have svoret, at de sang 'komma'):

 

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/JmcA9LIIXWw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

3 kommentarer:

 1. Jeg er en skovl til kommaer... derfor sætter jeg en masse prikker altid.. :D men jeg ELSKER den sang dér.. kæææft det var tider....!!

  (Bonusinfo.. det er os' den eneste jeg er blevet "singstar" i.. nogensinde.. hehe..)

  SvarSlet
 2. Jeg tror... at det der med prikker... kan være svært i længden :lol:
  Ja, sangen er fantastisk ;-) og vi er overhoved ikke blevet ældre siden!

  SvarSlet
 3. Præciiiiiiis... age is just a number... ;)

  SvarSlet

Giv mig dine tanker...