mandag den 27. maj 2019

Sommerlyde

Nu hvor vejret er blevet varmere, så er vi begyndt at sove for åbne vinduer. Og det betyder en del 'støj' i form af fugle og andre dyre-lyde, samt mennesker og maskiner som larmer. Det skal man lige vænne sig til.

Det er jo alt sammen lyde, som kendetegner mit lokalområde. Og fordi lyde er en underspillet faktor i vores liv, så samler man faktisk lyde ind fra hele Danmark for tiden.

Læs mere i indlægget fra sidste uges Lokalavis - eller nedenfor.

Et stort nyt projekt er skudt i gang herhjemme. Det handler om at optage lyden af Danmark. Formålet med projektet »Lyden af Danmark« er at kortlægge de natur- og menneskeskabte lyde i hele det danske landskab.

For der er lyde omkring os alle døgnets timer. Alligevel så ved vi kun meget lidt om effekten af de lyde, som omgiver os. Det vil dette projekt lave om op. Der opfordres derfor til, at alle bidrager med at gå på opdagelse og lytte sig frem. Vi skal vide mere om, hvordan Danmark lyder lige nu. For på den måde vil man skabe et udgangspunkt for at diskutere, hvilket lydmiljø der ønskes i fremtiden.

I den forbindelse kom jeg til at tænke på, hvad der ville være lyden af Vestegnen. Er der egentlig én karakteristisk lyd af Vestegnen? Jeg tror det ikke. Der er til gengæld helt sikkert mange forskellige lyde, der tilsammen giver lydbilledet af Vestegnen.

Nogle af de lyde som omgiver os, er f.eks. havets bølger. Bølger som slår op på stranden blidt eller hårdt vil i hvert fald være én af de lyde, som jeg tænker på. Stort set alle kommuner på Vestegnen har let og kort adgang til stranden. Så lyden er let at finde.

Det gælder også lyden af fuglefløjt i den grønne skov eller hjemme i haverne. De der stille søndage, hvor man kan høre fuglesang fra tidlig morgen. Eller lyden af børn, som griner og leger på legepladserne. Måske når de er i gang med en rask omgang vandkamp en sommerdag.

En anden karakteristisk lyd fra Vestegnen er motorstøjen fra vores veje og motorvejen. Den mere eller mindre konstante susen fra de mange biler. Det er en lyd, som mange gerne så blive mindre og knap så dominerende. En meget signifikant lyd på visse dage er selvfølgelig tonerne af »Jump« og den taktfaste klappen, når Brøndby-spillerne løber på banen på Brøndby Stadion.

Der er også lydglimt, som kommer i forskellige sæsoner. Som når der bliver klippet hæk omkring Sankt Hans eller skovlet sne om vinteren. Det er vinden i trætoppene og den der raslen af blade om efteråret. Hvis man er virkelig heldig, så kan man høre lyden af knitrende tulipaner, når de folder sig ud i forårs-solen.

Der er virkelig mange lyde på Vestegnen. Jeg kan på ingen måde nå rundt om dem alle. Så hvis du har lyst, så vær med til at optage lyden af Danmark - og Vestegnen. Se mere om projektet på www.lyden-af.dk Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Giv mig dine tanker...