mandag den 16. juni 2014

Farvel til fersken og ærter?

Jeg bliver mere og mere allergisk, jo ældre jeg bliver. Jeg begyndte min allergi-karriere som 9-årig. Gennemgik en hel græs-pollen sæson med kløende og sviende øjne og løbende næse, indtil lægen med sikkerhed udskrev noget medicin.

Nu er jeg på det stadie, hvor jeg spiser piller og drypper øjne hvert forår/sommer afhængig af vejret (det er her, jeg hader blæst og elsker regnvejr). Jeg kender alle symptomerne på allergi og kan derfor konstatere at flere og flere ting spiller ind...

'Oprindeligt' var jeg kun allergisk overfor græspollen. Så kom halm/korn med på listen efter en sommerlejr på landet og derefter var overnatning på høloft ikke en favorit (og der overnattes en del på hølofter, når man er spejder, skulle jeg hilse og sige).

For 2 uger siden spiste jeg en fersken og slog voldsomt ud på halsen. Huden kløede og brændte og det var virkelig ubehageligt. Jeg har desuden lagt mærke til, at jeg er begyndt at klø i hals og svælg, når jeg spiser friske ærter. Samme sker med valnødder - de symptomer har jeg haft i mange år nu. Høj koncentration af katte- og hestehår er også føjet til listen af problemer. 

Jeg har aldrig fået lavet en prik-test og ved derfor ikke med sikkerhed, hvor meget jeg er allergisk overfor. Og nogle sæsoner svinger det vildt meget. Nogle år har jeg slet ikke været ramt af birkepollen. I år har netop birken været rigtig slemt for mig. Og de år jeg har været gravid og ammet, har jeg slet ikke haft brug for medicin. 

Måske det var tid til at finde ud af, præcis hvor meget jeg i virkeligheden ikke kan tåle? For det med kløende øjne/mund, løbende næse og udslæt er knap så charmerende! Og især når det ikke er planlagt, men jeg bare lige har spist en lille fersken...
6 kommentarer:

 1. Æv, nødder og ferskner er altså ellers ret så rare ting - håber det var en fuser.

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. @Anne - nødder er desværre ikke en fuser, men det er kun i rå form, jeg ikke kan spise dem. Det går fint hvis det er en nøddetærte ;-)

   Slet
 2. Uha, lyder da som den helt forkerte udvikling :-( Lyder som en god idé med en priktest. Jeg er også blevet mere ramt med årene - ved ikke om det langsomt fremprovokeres, men irriterende er det. God bedring til dig!

  SvarSlet
  Svar
  1. @Dorte - tak :-) jamen det er da underligt, at det lige pludselig bliver så omfangsrigt synes jeg... Må nok få taget en test. Kh. Birgitte

   Slet
 3. Få lavet en priktest! Det fik jeg sidste år, og selv om det er ufedt at gå fra lægen med betegnelsen multiallergiker svævende over hovedet, så er det meget rart at vide, hvad der er en god idé at styre udenom. Jeg slår heldigvis ikke ud (endnu) over fødevarer, men generne med kløe i hals og svælg kender jeg så udmærket. Særligt med æbler, ferskner, friske ærter og mandler/nødder. Cashewnødder kan jeg underligt nok godt tåle. Og så tåler jeg også det meste andet, når bare det har været varmet op. En skoldet fersken lyder dog temmelig kedeligt, så det tror jeg ikke, jeg vil anbefale. Men øv altså - allergi sååååcks! God bedring!

  SvarSlet
  Svar
  1. @Øglemor - allergi er skidt. Punktum. Og jeg er nok lidt bange for, hvad testen vil vise. Men orker ikke at det lige pludselig er en masse ting, som jeg ikke ved, om jeg kan tåle. Så hellere vide det. Og i behandlet form kan jeg også godt spise nødder. Ingen problemer i marcipan f.eks. Uhmmm... ;-)

   Slet

Giv mig dine tanker...