onsdag den 17. august 2011

Børn og pligter

Skal børn have pligter? Da jeg var på min ældste søns alder, havde jeg flere pligter. Jeg skulle vaske op, rede min seng hver dag og rydde op på mit værelse. Min bror og jeg havde de samme pligter, men der er osse kun to år imellem os (der er næsten fire år mellem mine drenge). Da vi blev ældre skulle vi også gøre rent på vores værelser, lappe vores egne cykler mv.
Hjemme hos børnenes far skal den ældste gå tur med hunden hver dag når de kommer hjem. Og de skal begge bære ud af bordet og rydde op på værelserne. Ellers har jeg ikke indtryk af, at de skal gøre så meget.

Hos mig er der ikke nogle faste pligter. I en periode skulle den store selv redde sengen, men det er droppet nu vi har lang transport til skole. Så er det hurtigere at gøre det selv (og jeg ved godt, det er her skrå-planet kommer ind).

De skal derfor hjælpe til med at dække bord, tage ud af bordet, pakke tasker, gå ud med skrald, tørre bordet af osv. Det er ikke faste ting, men når jeg har brug for en hånd, bliver de bedt om det. Undtagen det med at pakke tasker (selv om jeg hjælper, hvis der er brug for det).

De er ret flinke (især den lille) til at hjælpe med madlavningen. Så jeg ved ikke, om jeg skal springe ud i noget med faste pligter. Det med pligter er egentlig noget, som jeg er ret stor fortaler for, idet børnene skal lære at have ansvar og ikke bare få lov til at være dovne, mens forældrene klarer alting.

På den anden side, så synes jeg, der er nok at se til i et børneliv af lektier og fritidsaktiviteter, uden at der nødvendigvis skal puttes mere ind.

Så indtil videre har de altså ingen faste pligter... Men tænker at vi snart skal have indført nogle. Hvad og hvor mange pligter er rimeligt for børn?

6 kommentarer:

 1. jeg synes egentlig at det er ret rimeligt det du her er ude i. Løse pligter og så lade dem have et liv udenfor hjemmet mod at de giver en hånd med, når du beder dem om det.
  På den måde tror jeg også at den hjemlige uddannelse bliver "bredere", fordi pligterne ikke er fast definerede, men udspringer af det øjeblikkelige behov :-)

  SvarSlet
 2. Jeg er gift med en mand, som ikke havde nogen pligter i hjemmet som barn på grund af hans eksplosive temperement - med det resultat at han opfører sig meget teenageagtigt, hvis han bliver bedt om at gøre noget (=bliver sur og vrænger ad en). Og i øvrigt har han aldrig lært at se hvad der skal gøres - ryddes op, vaskes op, vaskes tøj, samles ting op, rydde papirer af vejen, etc. Så der bliver talt med store bogstaver begge veje ind imellem.

  Pointen er, at man gør sine børn en bjørnetjeneste ved ikke at give dem pligter/lade dem hjælpe til i hjemmet. Om det skal være faste pligter, eller det generelt skal være et "vi hjælpes ad til vi er færdige"-mantra, ved jeg ikke... bliver (måske) klogere om et par år ;)

  SvarSlet
 3. Hmmm. Når jeg sådan lige sidder og tænker over det, så er jeg nok mest til "vi hjælpes ad"-tingen frem for faste pligter. Faste pligter bliver ofte udskudt til over deadline, og bliver oftest udført med sure miner, mens "vi hjælpes ad, til vi er færdige" kan vendes til noget hyggeligt og et socialt ansvar, og opgaven er løst, når alle er færdige.

  ...manner, hvor jeg lyder klåw... ;)

  SvarSlet
 4. Jeg er mest til faste pligter, for i det hjem jeg kommer fra prøvede mor også det med løse pligter. Det resulterede i en storesøster der gjorde det hele, en lillesøster der trampede i jorden og gav sig til at tude og en mellemste bror der bare tog på arbejde og isolerede sig. Nu sidder jeg så her med en lillesøster der ynder at få alle andre til at gøre det og stadig opføre sig som en teenager når hun skal lave noget for nogen som helst hvor hun ikke får penge for det. En bror der arbejder 50-70 timer i ugen og meget snart skal flytte hjemmefra, men stadig ikke har lært hvordan han rydder op på sit eget værelse eller bare lufter ud. En mig som prøver det bedste jeg har lært, men syntes det er skide kedeligt at skrælle de der kartofler som jeg startede med at gøre da jeg var 12-14 år fordi mor havde noget med sine fingre, så hun faktisk ikke kunne en disse i perioder. Nu er det synet der driller for hende, og hvem står der så igen?! Storesøster, det er den heldige vinder af den opgave (jeg hjælper gerne min mor, men skal altså have pauser fra slaveriet hos hende bare nogle gange).

  Prinsesse Pink

  SvarSlet
 5. Hjemme hos mig, er det præcis det samme som hos dig.

  Just so you know :)

  Kh. md

  SvarSlet
 6. Tak for alle jeres kommentarer :-) Jeg prøver mig lidt frem og måske ender det med et par faste opgaver, uden at det dog betyder at man må slippe for at hjælpe, når der er brug for det.

  SvarSlet

Giv mig dine tanker...