mandag den 4. marts 2019

Fastelavn er mit navn...

I går var det fastelavn og sidste uges indlæg fra Lokalavisen handlede netop om det. Og om det fastelavn også betyder. Læs det online eller her:
I år falder fastelavn lige om lidt. Det er egentlig lidt sent på året i forhold til andre år, men det er fordi fastelavn ikke er en datofast dag. Det er sådan, at fastelavn udregnes efter den kristne kalender. Fastelavns søndag falder derfor syv uger før påskedag. Fastelavn var tidligere også indledningen til 40 dages faste, som begynder onsdag efter fastelavnssøndag - og som så slutter til påske. Fastelavns søndag var traditionelt én af de sidste dag, hvor man måtte spise kød.

Tidligere var fastelavn de tre dage, før fasten begyndte. Man indledte festen søndag og åd og drak de to første dage. Derefter kom hvide tirsdag, hvor man kun spiste og drak hvide ting (som boller og mælk). Askeonsdag begyndte fasten og fasten blev betragtet som en bods-, anger- og forberedelsestid, hvor man afstod fra forskellige former for nydelse - traditionelt visse former for mad.

Meget har ændret sig til den fastelavn, vi kender i dag. Det er ikke engang en fastelavn, som da jeg var barn. I dag er der ikke mange børn, der er klædt ud og går ud og rasler. I hvert fald ikke i mit kvarter. Jeg tror dog, det med at rasle er lidt på vej tilbage - og det samme med traditionen om, at børnene klæder sig ud. I min familie har vi en tradition til fastelavn med både udklædning, slå katten af tønden og hjemmelavede fastelavnsboller. Det er en fin anledning til at samle familien og lave noget på tværs af generationer.

Fastelavnsarrangementerne har bestemt overlevet på Vestegnen, både som en del af det kristne liv og som en del af familietraditionerne. Mange af kirkerne holder fastelavn med børnegudstjeneste og tøndeslagning og boller bagefter. Ud over det så holder flere boligforeninger og grundejerforeninger traditionen i hævd og arrangerer forskellige fastelavnsarrangementer for familier. Sidste år blev fastelavnsarrangementet i min boligforening aflyst. Og det synes jeg er ret ærgerligt. Det handler nemlig ikke kun om at møde op, men også om at møde andre i boligforeningen. Det åbner for at mødes med andre i en social sammenhæng. Det er ikke kun børnefamilier som har mulighed for at deltage, men alle aldre kan være med. Der er ofte både tønder til børn og voksne, så alle kan få glæde af at slå katten af tønden.

Vinteren kan jo være lang og mørk - og derfor er fastelavn en god mulighed for at komme ud og mødes med andre. Hvad enten det er i familiens skød, i kirken eller til arrangement i den lokale boligforening.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Giv mig dine tanker...