søndag den 9. december 2018

Sig pyt i juletiden

Denne uges indlæg til Lokalavisen skrev jeg for næsten en måned siden. De sidste 14 dage har jeg nærmest levet efter det - og kun gjort det allermest nødvendige. Noget har været fravalgt og aftaler er blevet udskudt til januar. Jeg håber, det bliver bedre lige om lidt. Så julestemningen kan indfinde sig helt.
Jo ældre jeg bliver, jo hurtigere synes jeg, året rinder. Det har jo lige været sommer og sol. Og så pludselig er det allerede december og jul. Lige i disse tider, så har jeg fået udstyret mine børn og mig selv med støvler, varme frakker, huer og vanter. Forkølelserne har dog sat ind og mørket har sænket sig. Men faktisk så er det hele til at holde ud, for julen står for døren.

Der er mange, der glæder sig i denne søde juletid. Forventningerne stiger hos både børn og voksne. December er jo i høj grad en lang jule-fejring. Te, kakao og småkager lister sig ind i hverdagen, for lige om lidt er det jul. Det er tiden, hvor vi skal hygge os allermest, men ofte ender vi med at blive fortravlede og stressede. Vi vil så gerne gøre julen perfekt.

Der er mange forpligtelser i december. Der er pakkelege med familien eller en juletræsfest i ungernes institution. Der er arrangementer, som vi glæder os til og som vi ser frem til i et helt år. Og så er der de anledninger, som vi måske ikke rigtig orker, men som vi alligevel ikke siger fra over for. Og alle de praktiske ting, som vi gerne vil nå. Så det kan pludseligt blive svært at nyde december fuldt ud, hvis man meget af tiden føler, at man halser bagud.

Jeg kender til flere eksempler på, at julen udløser en familiekrise eller andre former for konflikt. Gaven var ikke som ventet. Samværet var ikke helt så hyggeligt. Maden brændte på. Der blev serveret noget, som der ikke var enighed om. Overskuddet burde være der, men det kan ret hurtigt være væk i gave-indkøb, manglende op-pyntning, marcipankatastrofer og tanker om den perfekte december måned. Og det er jo ret ærgerligt, hvis julestemningen bliver ødelagt. Julen er trods alt hjerternes fest.


Min opfordring til jer alle er derfor, at tage nogle minutter hver dag og bare nyde jul og december. Også selv om du måske ikke engang selv skal købe nogle gaver - eller måske slet ikke holder jul. Bare nyd en kop kakao eller en kop te (og måske en lille vaniljekrans) og lad pulsen falde lidt. December handler jo i høj grad om at sænke skuldrene lidt og bare gøre sit bedste. Og måske når man ikke alt, som var planen den dag. Og det er godt nok. Så længe vi husker at nyde december måned.



2 kommentarer:

  1. Jeg synes også det virker til, at folk nogle gange glemmer at have hovedet med i alt det hyggelige - det skal jo ikke være et præstationsræs, men af ukendte årsager, rækker nogles selvværd ikke til at grine af sig selv i julen - det bliver meget enten/eller - det skulle gerne være hyggeligt, selvom man glemmer at tænde kalenderlyset hver dag, køber en gave i forkert størrelse, eller at sværrene er lidt småsorte (;

    A

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære A - Helt enig med din kommentar. Og ja, vi har indtil videre kun brændt på ét lys i adventsstagen. Men småkager har vi bagt af tre omgange. Det er jo vigtigt med prioritering ;-)

      Slet

Giv mig dine tanker...