torsdag den 25. september 2014

Når noget går i stykker

Min farmor var en dame, der holdt meget af god kvalitet. Det skinnede igennem på bla. de glas jeg har arvet. Vinglas, sjus-glas og øl-glas mv. i samme serie. Ca. 20 stk af hver. (Jeg tror måske, at der i min barndom var 24 stk. af hver). 

Jeg har arvet en del ting fra min farmor. Glas, is asietter, glas-kander, vaser, fade, duge, Tupperware, sengetøj og lagner. 

Min holdning er, at ting skal bruges. Derfor bruger jeg mine glas, så snart jeg ser mit snit til det. Og de kommer også i opvaskemaskinen, selv om de er gamle og fine og lidt skrøbelige. 

Mit fine hvide (damask? - jeg ved ikke noget om, hvordan man ser det) sengetøj bliver også brugt. Dog mest som reserve eller til gæster. Lagnerne bruger jeg på drengenes senge og Tupperware er en fast del i køkkenet (det er jo stort set uopslideligt)

Forleden opdagede jeg dog et hul på det ene lagen. Den anden dag et hul i hjørnet på det ene dynebetræk. Intet holder evigt. Selv ikke farmors gode sengetøj. 

Det gør mig lidt trist at opdage det. Jeg bryder mig ikke om at smide ting ud og især ikke arvestykker. 

... og forrige uge skete dette. Min ældste søn fik ved et uheld vippet den sidste af 3 porcelæn arve-elefanter på gulvet, med dette resultat. Der måtte jeg lige sluge en lille klump.

Jeg har dog det princip, at ting så vidt muligt skal bruges. Ikke gemmes væk og stå/ligge og samle støv. Derfor har de 2 forgående elefanter også været brugt til små-leg, dvs. pynt, som man godt måtte røre ved/lege med. 

Jeg tænker, at min farmor ville være glad for, at vi bruger tingene og ikke gemmer dem væk. At tingene skaber glæde, hvor de er nu og giver nye gode minder og historier om dem, der ikke er her mere. 4 kommentarer:

 1. Jeg kender det godt. Det der med, at man lige må stoppe op og trække vejret en gang eller tre, når noget går i stykker - selv om det står frit fremme til leg eller alm. brug. Særligt, når det er ting med affektionsværdi. Jeg synes, det er en god holdning, at ting skal bruges. Vi har det på samme måde hjemme hos os. Og det er der da også røget et par ting eller 10 ved. Men på den anden side - hvad sjov er der ved smukke, sjove eller finurlige ting, hvis de bare står og samler støv?

  Er der ikke mulighed for at bruge sengetøjet til noget andet? Gøre det mindre, så det kan bruges til en baby eller junior og på den måde leve videre (måske ikke hos jer, men så nogle andre i eller udenfor familien)? Lave spøgelseskostume af lagenet (eller er man for stor til det, når man er så stor som dine drenge?) eller noget helt andet? Bare så man ikke behøver smide ud ... (Og hvad med elefanten - kan den limes?)

  SvarSlet
  Svar
  1. @Øglemor - elefanten er limet men med knap så godt resultat. Men det går ;) og ja, drøner ikke lige lagnerne ud, gode ideer du kom med. Selv om mine drenge er store har jeg jo nevø og niece som er små endnu ;)

   Slet
 2. Åh ja. Jeg er også for at bruge tingene og min mand også, med det resultat, at der røg et af min mands farmors smukke glas den anden dag. Ærgerligt, men egentlig mere ærgerligt hvis det ikke var blevet nydt og brugt, da det netop giver gode minder om dem man har det fra.

  SvarSlet
  Svar
  1. @Rikke - præcis og jeg ved min farmor ville sætte pris på at tingene blev brugt. Tror jeg de fleste ældre vil. Det er i hvert fald det som min morfar også altid sagde.

   Slet

Giv mig dine tanker...