tirsdag den 21. august 2012

Har du et populært navn?

Jeg har jo som bekendt 2 sønner. Den ældste er nu 11 år og 'indehaver' af et ikke så brugt navn (i Danmark). Der er omkring 3.800 personer, der hedder det samme til fornavn som ham. Hvilket jo ikke er mange ud af 5 millioner. Hans navn er da heller ikke på top 50 over navne til nyfødte drenge i 2011. Dog ved jeg, at navnet er mere brugt i udlandet, især engelsk-sprogede lande. Og for det meste er det også positive reaktioner han får, når han siger, hvad han hedder.

Det tog en del tid at finde det, dengang hans far og jeg skulle blive enige om et drengenavn. Det var faktisk rimelig svært, for der var flere kriterier i spil:

 • det skulle være kort (pga. langt efternavn),

 • kunne bruges i udlandet (er I klar over, hvor svært det er at hedde Birgitte i udlandet?!!),

 • ikke nemt for andre at lave til øgenavne/drille med (ja, jeg kan remsen 'Birgitte -Birgitte - Begøje' udenad!),

 • ikke for populært (der gik 4 'Thomas' i min skoleklasse - dengang var navnet ret populært), 

 • ikke for sjældent/mærkeligt,

 • og ikke brugt i sammenhænge, hvor jeg eller faderen ville tænke på en idiot dum dreng fra dengang man gik i skole mv.  


Stort set mission impossible! Det lykkes dog til sidst. Drengen fik sit navn på fødegangen.

Men altså, hvordan kan man vide, om man vælger det 'rigtige' navn til sine børn? Det er vel lidt et spil i lotteriet. Jeg mener, jeg ville gerne, at mine børns navne ikke er det som 'Gud-og-hver-mand' hedder. Men de skal heller ikke være over-specielle.

Jeg har venner, hvor barnets navn ikke var ret brugt, da hun blev døbt, men nu er på top 10 over mest brugte pigenavne.

Det er nok lidt en jungle, det der med navne. Håber dog at mine drenge bliver ved med at være glade for deres navn. De er valgt med omtanke (og kærlighed) :-)

PS. Til sammenligning kan jeg nævne, at ingen af mine børn har så populært et navn som mit (what the f* ?!!). Der er over 15.000 personer, der deler navn med mig (det er godt nok på nedadgående og jeg møder dem da heller aldrig - stort set, gad vide om de andre 'Birgitte' bor i Jylland?!!).

PPS. Vil du grave videre i eget/andres navn, så kig forbi her.

11 kommentarer:

 1. Det er noget sjovt noget med navne. Øglen deler navn med ca. 8.500 andre danskere, men jeg har kun mødt én af dem. Tænker, at de fleste sidder og putter sig på plejehjem rundt omkring ;-)
  Varanen skal lidt videre omkring, hvis han vil finde nogen navnefæller. Der er vist kun omkring 150 i Danmark, der hedder det, han gør. Mens det er et ret almindeligt navn i engelsksprogede lande. Pudsigt.

  Men så længe man er glad for det navn, man har valgt til sit barn, så er det jo også lige meget, om der er få eller mange, der hedder det. Har aldrig helt forstået 'navne-mode', men når nu så meget andet kan danne mode, hvorfor så ikke også navne?! ;-)

  SvarSlet
 2. Tænk, jeg ville ikke tro at så mange delte navn med Øglen. Du har nok ret i at de fleste tilhører en anden generation ;-)
  Min eksmand delte faktisk navn med Varanen. Hans var dog mellemnavn (2. fornavn) og han fik det slettet da han blev gift igen, da han aldrig brugte det.
  Forstår heller ikke det der navne-mode, men kan nu se, at min mindste søns navn pludselig er meget moderne... Kendte ingen med det, da han blev døbt...

  SvarSlet
 3. For os har det med længden og anvendeligheden i udlandet ikke spillet en rolle, da vi valgte navne til vores børn, men vi har også begge gået i klasse med en anseelig bunke "Martin", "Mette" og "Louise", så vi er gået udenom navne der lå på Top 50. Det lader dog til, at Rumpens navn er voldsomt stigende i popularitet, ligesom mit navn faktisk også er på top 50 over navne til nyfødte. Tidligere har jeg kun mødt 3-4 mennesker med samme navn som mig.

  Jeg synes, det er fedt at finde på navne, og hvis ikke man havde alt bøvlet med graviditet, fødsel og pasning ville jeg gerne have 50 børn, jeg kunne navngive. :)

  SvarSlet
 4. #GG: Os mig til det sidste! Ville elske at finde navne til flere børn (måske en karrieremulighed) ;-)

  SvarSlet
 5. Mit navn deler jeg med 189 andre kvinder eller noget i den dur, og vi er blevet en mindre siden sidste år. Jeg hadede mit navn i teeageårene, fordi det var umuligt at gå i et med væggen med et sjældent navn, som folk af sløsede årsager altid forvekslede med Betina, Belinda, Birgitta og sågar Bente (i kid you not).
  Nu trives jeg fint med det - det er en fordel for mig at hedde noget specielt, og jeg er ret vild med den påtagede følelse af unikum :)

  Nok om mig :)

  Til GG: Få en røvfuld kæledyr. Da min nyeste hamster skulle have navn brugte jeg en del energi på at lave lange lister med muligheder. Jeg var blandt andet igennem Hugo, Ivan og Victor inden vi ved en tilfældighed og i en efterbrandert endte med Kalvin.

  SvarSlet
 6. #Benita: Kender alt for godt det med det specielle navn. Da jeg var yngre led jeg under både et ikke særlig brugt fornavn og et yderst specielt efternavn! Og jeg kender en anden Benita (men hun er omkring 70 år nu)! ;-)

  SvarSlet
 7. @Benita: Ja, jeg har også haft adskillige kæledyr gennem årene med navne som Jakop (en hunkat), Joakim (et marsvin), Allan (en hamster), og senest Moses og Ødipus, vores to fuldfede hankatte, som vi kom af med for halvandet år siden. Skal vi mon snart have kat igen?!

  SvarSlet
 8. Hej,
  Jeg hedder Karen - det er ved at dale i popularitet og det er meget internationalt:-) den er go'

  SvarSlet
 9. Fantastisk indlæg - tak for det. Det er nu gået op for mig, at jeg skulle have taget min mands efternavn, hvis jeg ville være lidt mere unik i DK - der er nemlig kun 47 af dem i landet. Men ok, vi er også kun 210 med mit eget efternavn. Så helt almindeligt er det ikke....

  Jeg hedder Mette til fornavn, og her slår jeg dig med flere længder, Birgitte, for os er der over 39.000 af i landet (ja! vi var FIRE Mette'r, da jeg gik i gymnasiet!). Til gengæld har jeg et dobbeltfornavn, og vælger man dem begge to, er der "to eller færre", der har mit navn :-)

  Mine datter er navngivet efter min mormor, skønt jeg godt vidste, at det ville være et meget populært navn (11.000 + med fornavnet). Drengen var lidt en overraskelse, og han blev navngivet sådan lidt på slump - fordi vi ikke havde nogle navne til ham. Og så skulle det selvfølgelig kunne bruges på engelsk... Da vi døbte ham, kendte vi ingen med hans navn. Siden er det kommet på top 50, og der endda en til i børnehaven med samme navn nu. Men det er stadig ret sjældent.

  Hvis jeg kunne navngive flere børn, ville jeg iøvrigt hellere navngive piger end drenge. Jeg synes, det er VIRKELIG svært at finde på gode drengenavne......

  SvarSlet
  Svar
  1. @Modedullen- der ER flere gode pigenavne, end drengenavne. Ligesom med tøj og sko ;)
   Og Mette - ja, dem var der også en del af på min skole!

   Slet
  2. PS. Mette - kun 13 af os med mit efternavn. I hele verden! Wow.

   Slet

Giv mig dine tanker...