tirsdag den 18. oktober 2011

Sæt proppen i og lad dit lys brænde længere

Sundhedsstyrelsen har lanceret en kampagne, hvor de informerer om alkohol og helbredsskader.

Deri bliver det præciseret, at kvinder kun bør drikke op til 7 genstande om ugen, og at mænd skal holde sig under 14 genstande. Det er det niveau, man skal holde sig under, hvis man vil sikre sig, at ens forbrug kun giver en lille risiko for helbredsskader. Der har åbenbart været noget tvivl om det maksimale forbrug (på 14/21 genstande om ugen), som Sundhedsstyrelsen siden 1990 har angivet som grænse. Hvis man drikker mere end det, er der høj risiko for at skade helbredet.

'Nogen' har åbenbart troet, at hvis man drak op til grænsen for det maksimale alkoholforbrug på 14/21, så var uden sundhedsmæssige risiko.

Jeg drikker ikke meget. Kan godt lide et glas rødvin eller to i weekenden, men i hverdagen drikker jeg sjældent. Alligevel er jeg sikker på, at de 'mange bække små' giver flere genstande end jeg tror.

En anden ting jeg ikke vidste, er at det nu er bevidst at alkohol giver kræft! Alkohol er klassificeret af Verdenssundheds-organisationen (WHO) som ”sikkert kræftfremkaldende”. Det spiller tilsyneladende ingen rolle, om man drikker vin, øl eller spiritus - risikoen er den samme.

Det drejer sig om kræft i mund og svælg, spiserørskræft, strubekræft, leverkræft, kræft i endetarmen for mænd og brystkræft for kvinder.

Hold nu k* - får det helt dårligt med al den sprut og øller jeg fik indenbords i de (glade) unge dage.

Forskning viser dog, at det altid kan betale sig at skære ned, hvis forbruget af alkohol er for stort (- der er håb endnu for alle!)

Nå, men målet med kampagnen (og indlægget) er vil, at informere mig selv og andre, om at der er mulighed for at vælge den livsstil og den risiko, vi ønsker at udsætte os for.

Så her er de nye vejledende råd om alkohol:

  • Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred

  • Drik ikke alkohol for din sundheds skyld

  • Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd

  • Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol hvis du drikker mere end 14/21 om ugen

  • Stop før 5 genstande ved samme lejlighed

  • Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld

  • Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol


Underligt nok står der (endnu) ikke noget om, at drikke alkohol når man ammer. Men det er måske stadig 'tilladt' (eller er det helt forbudt - det kan jeg ikke huske)... 

I kan se mere på hjemmesiden: www.saetproppeni.dk

Her kan du også downloade en app til mobilen, så du kan holde styr på genstandene: http://www.saetproppeni.dk/mobil_app

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Giv mig dine tanker...